Stoomturbine

Klik op het onderdeel van de fabriek om te zien wat wij kunnen betekenen.

Eén van de meest kapitaal intensieve machines in een proces is een stoommachine en daarom is het zeer belangrijk om storingen en schade te voorkomen. Voor het bewaken van de machine biedt Istec sytemen voor trillingsbewaking en overspeedbewaking. Ook voor het mogelijk maken van predictief onderhoud ten behoeve van beperken van onderhoudskosten biedt Istec meetapparatuur en diensten voor condition monitoring. De hoog gekwalificeerde specialisten zijn in te huren voor condition monitoring (periodiek, op afstand of online), troubleshooting en turn-around services.

Overspeed-bewaking

Wanneer een stoomturbine in overspeed dreigt te raken of overspeed heeft bereikt dient deze zo snel mogelijk af te slaan. Het is daarom belangrijk dat het bewakingssysteem dit zeer snel opmerkt. Volgens de API 670 standaard dient de machine af te schakelen binnen 20 tot 40 milliseconden. Het overspeed-bewakingsysteem FT3000 van Jaquet bewijst al jaren over de hele wereld een zeer betrouwbaar en snel overspeed-bewakingsysteem te zijn. Het is IEC 61508 SIL3 gecertificeerd en conform API 670.

Lees verder over overspeed-bewaking »

Turbine overspeed simulator

Het op reguliere basis testen van een bewakingssysteem is de enige manier om er zeker van te zijn dat deze werkt wanneer het nodig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mechanische componenten vastlopen waardoor het bewakingssysteem niet functioneert. Het is daarom aanbevolen om wekelijks of maandelijks de tripkleppen te testen. De door Istec ontwikkelde IST-101 frequency generator is een draagbare en eenvoudig te gebruiken tool met 3 onafhankelijke verstelbare kanalen voor het valideren van overspeed-systemen. Hiermee is het mogelijk om de tripfunctie van het bewakingssysteem te testen zonder de machine daadwerkelijk in een (gevaarlijke!) overspeed situatie te brengen.

Trillingsbewaking

Op het moment dat een machine aan teveel trillingen onderhevig is , is het noodzaak om snel in te grijpen. Door de hevige trillingen kan er veel schade aan een machine ontstaan met schade aan mens en milieu als mogelijk gevolg. Door middel van de juiste bewakingsystemen kan er voor worden gezorgd dat de machine automatisch afslaat wanneer een vooraf bepaalde grenswaarde wordt bereikt.

Lees verder over trillingsbewaking »

Trillingsmetingen en trillingsanalyse

Het uitvoeren van trillingsmetingen aan machines is een vorm van condition monitoring. Het maakt het mogelijk om een goed inzicht te krijgen in de staat en werking van roterende machines en haar onderdelen. Om de trillingsanalyse uit te voeren wordt afhankelijk van de applicatie de juiste apparatuur op verschillende nauwkeurig geselecteerde locaties op de machine geplaatst. Middels een datacollector wordt de meetdata opgeslagen. Als de meetgegevens door een specialist zijn geanalyseerd kan er een duidelijk beeld van de machine worden gevormd en kan er een goede inschatting worden gemaakt met betrekking tot efficiëntie, mechanische risico’s en onderhoudsbehoefte. Trillingsmetingen leveren daarmee een essentiële bijdrage aan voorspellend onderhoud en continuïteitswaarborging.

Lees verder over trillingsmetingen en trillingsanalyses »

(Turn-around) services

Tijdens turn arounds biedt Istec Rotating Consultancy een compleet pakket aan diensten voor onderhoud of vervanging van machine bewakingssystemen. Naast het demonteren, kalibreren, monteren en afstellen van de sensoren kunnen oude vibratie- en overspeed systemen in partieel of turn-key projectvorm worden vervangen. Daarnaast bieden de specialisten begeleiding en advies in SIL proof test procedures voor SIL gecertificeerde systemen. Ook kan er een ATEX compliance scan inclusief werkscope worden opgesteld, zodat tijdens de turn around direct eventuele non-compliances kunnen worden verholpen. Ten slotte kunnen SIL proof tests worden uitgevoerd, waarbij conform de SIL requirements alle trip functies worden geverifieerd.

Lees verder over onze turn around services »

Portable flowmeter

De Portaflow C van Fuji Electric is een draagbare ultrasoon flowmeter die middels de ‘transit time’ methode de flow van vloeistoffen in een leiding meet. Hiermee kunnen de flow-kanalen bij een stoommachine eenvoudig (tijdelijk) worden gemonitord.

Heeft u een vraag over onze producten en services bij stoomturbines? Vraag het onze specialist!


Kok van Luik
  • Manager customer support