Hoe voer je een DCS migratie uit zonder downtime?

DCS Online Migration Tool (IST-203)

Vroeg of laat zal elk Distributed Control System (DCS) verouderd rakenHot Cutover Tool - IST-203. Volgens de ARC Advisory Group is er een gecombineerde waarde van 65 miljard aan Distributed Control Systems dat aan vervanging toe is, waarvan 12 miljard bestaat uit control systems die ouder dan 25 jaar zijn. Hoewel de leeftijd van het systeem niet hoeft te betekenen dat ze ook aan vervanging toe zijn, kunnen er bij dergelijke systemen enkele problemen optreden:

  • Er is gebrek aan spare parts voor het betreffende DCS.
  • Er is een gebrek aan kennis ontstaan voor verouderde DCSs.

Het vervangen van een DCS kost uiteraard altijd geld, welke methode ook gebruikt wordt. Het is echter belangrijk dat men zich realiseert dat deze kosten slechts een fractie zijn van de kosten van een ongeplande stilstand, door een defect DCS. Het is dus zaak dat het nooit zo ver komt dat een DCS defect gaat.

Wanneer men realiseert dat een DCS aan vervanging toe is, dient er zorgvuldig gepland te worden hoe deze migratie wordt aangepakt. Belangrijke factoren die in deze planning meegenomen worden zijn de benodigde man-uren, productie stilstand, kosten, veiligheid en efficiëntie. Het doel is om het aantal man-uren te beperken en productie stilstand te voorkomen, terwijl veiligheid en efficiëntie worden gemaximaliseerd.

De oplossing hiervoor is een online migratie. Hierbij wordt het DCS gemigreerd tijdens online procesomstandigheden. Er zijn hier verschillende methoden voor, waarvan de electrische loop overname verreweg de meest veilige en efficiënte methode is. Deze methode wordt mogelijk gemaakt door de IST-203 Online DCS Migration Tool.

De IST-203 Online DCS Migration Tool simuleert en neemt 0(4)-20 mA loops over. Dit stelt de gebruiker van de IST-203 in staat om een DCS (of PLC) migratie uit te voeren zonder het proces te beïnvloeden, terwijl controle en efficiëntie worden verhoogd. De tool begeleidt de gebruiker met vijf simpele stappen door het online migratie proces, waarmee menselijke fouten en risico’s beperkt worden.

De IST-203 is betrokken geweest bij enkele grote DCS migraties. Een voorbeeld hiervan is de online migratie van een verouderd DCS systeem voor een Yokogawa CENTUM VP DCS. Dit project vond recentelijk (2016) plaats bij Emerald Kalama Chemical en werd uitgevoerd door Yokogawa, die de online migratie met behulp van de IST-203 Online DCS Migration Tool hebben uitgevoerd. Je leest er hier meer over.

Voor meer informatie over de IST-203 Online DCS Migration Tool kunt u terecht bij één van onze specialisten. Neem hier direct contact op.