Overspeed-bewaking

Wanneer een machine in overspeed raakt is het noodzaak om snel in te grijpen voordat zich een catastrofale situatie voordoet. Bij overspeed roteert de machine sneller dan waarop de constructie berekend is waardoor onderdelen kunnen losraken. Met de juiste apparatuur kan er voor worden gezorgd dat de machine automatisch binnen 10 milliseconden afslaat wanneer de grenswaarden wordt bereikt.

Overspeed bewakingssysteem - Jaquet FT3000

Overspeed-bewakingssysteem FT3000

Het overspeed-bewakingssysteem FT3000 bewijst al jaren over de hele wereld een zeer betrouwbaar en snel bewakingssysteem te zijn voor toerentalbewaking. Het is IEC 61508 SIL3 gecertificeerd en conform API 670.

Typische applicaties

 • Eénassige en dubbel-assige stoomturbine
 • Meerassige aero-derivative gasturbines
 • Land-based gasturbines
 • Boilerpompen
 • Turbine-compressor
 • Gecombineerde gas-/stoomturbine
 • Pomp monitoring

Tachometers; Jaquet T400, T500 & T600

 • T400 snelheidsmeet-, schakel- en aanwijsinstrumentSnelheid meet-, schakel- en aanwijsinstrument - Jaquet T400

  De T400 serie van Jaquet vormt absolute snelheid om naar een analoog signaal. Het is een één-kanaal tachometer welke verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen (Met/zonder display, 4..20 mA of 2…10 V output). De T400 serie tachometers heeft een meetbereik van 0-1 Hz en 0-35 kHz. Het bevat 2 limieten (A / B) met programmeerbare hysteresis en een omschakelrelais. De adaptieve trigger heeft een hoge ruisimmuniteit waardoor de T400 geschikt is voor gebruik met elektromagnetische sensoren.

 • T500 DualTach twee-kanaals tachometerSnelheid meet-, schakel- en aanwijsinstrument - T500

  De T500 DualTach van Jaquet is een twee-kanaals tachometer en snelheidsschakelaar voor complexe meet-, controle- en bewakingsapplicaties. De Tachometer heeft twee frequentie inputs en twee binaire inputs, en is voorzien van twee analoge, vier relais en twee open collector outputs. Met de vier parameter sets, met elke zes systeem limieten, is dit systeem geschikt voor nagenoeg oneindig veel applicaties.

 • T600 MultiTasker2-kanaals monitor voor toerentalmetingen - Jaquet T600

  De T600 MultiTasker van Jaquet is een twee-kanaals tachometer (monitor) met functies gelijk aan die van de T500. De T600 beschikt echter over een hoop extra funties zoals de richting en kruipfunctie. Daarbij kan de T600 data van meerdere sensoren verwerken, waaronder frequentie, 0-4…20 mA analoog, direct aangesloten PT100 temperatuur sensoren met limietschakelaars via binaire inputs. De MultiTasker beschikt over twee current, vier relais en twee open collector outputs, en twee frequentie, één analoge en twee binaire inputs.

Over Jaquet

Jaquet is als fabrikant al meer dan 100 jaar een gevestigde naam op het gebied van meet- en bewakingsapparatuur voor toeren. Jaquet is in 2016 onderdeel geworden van TE connectivity; een enorm grote speler in de industriële sector. Lees verder over Jaquet »

Services aan bewakingssystemen

De specialisten van Istec zijn gespecialiseerd in het installeren en kalibreren van het FT3000 overspeed-bewakingssysteem. Daarnaast bieden wij services voor klanten die hun overspeedsystemen tijdens geplande stilstand volledig willen (of moeten!) laten controleren en verifiëren. Lees meer over onze turnaround services »

Turbine overspeed testing (simulatie)

In een aantal situaties is het belangrijk om de functionaliteit van een snelheidmonitoring- en snelheidsbewaking-systeem (toerentalbewaking) in het veld te testen. Bijvoorbeeld om van een meetsysteem de overspeed- of underspeed functionaliteit te testen op een 2oo3 situatie. De door Istec ontwikkelde IST-101 frequency generator is een draagbare en eenvoudig te gebruiken tool met 3 onafhankelijke verstelbare kanalen. De tool kan worden aangesloten op het bewakingssysteem waarna de sensorsignalen worden gesimuleerd om het systeem te testen op correct functioneren.

Gecombineerd met de IST-101 probe adapter kan de tool worden gebruikt om de volledige lus inclusief sensoren te controleren. Deze werkwijze verhoogt de efficiëntie tijdens een turnaround of shutdown en verbetert de veiligheid en betrouwbaarheid van de systemen.


Brochure

In onze brochure leest meer informatie over onze diensten op het gebied van machine-monitoring, turn-around services, SIL Proof Tests, ATEX-Compliance tests en Functional Safety.

Bekijk brochure »


Kennis en cases

Op ons kennisblog plaatsen we informatieve artikelen en leerzame case-studies met betrekking tot procesinstrumentatie, condition monitoring, trillingsmetingen en machinebewaking.

Het belang van predictief onderhoud

Het belang van predictief onderhoud

“20 miljard gaat per jaar verloren aan ongeplande stilstand” (Automation.com, 2016). Een effectieve manier van predictief onderhoud is binnen de industrie al jaren een belangrijk onderwerp. Vaak was het voor bedrijven lastig om…