Speedsensoren en tachometers

Voor speedmetingen heeft Istec een breed aanbod speedsensoren en tachometers. Door het aanbieden van zowel de hardware als een flexibele service bieden wij de meest complete oplossingen voor betrouwbare speedmetingen.


Waarom speedsensoren en tachometers bij Istec?

De betrouwbaarheid van een speedmeting is essentieel en is afhankelijk van diverse factoren. Op basis van tientallen jaren ervaring met speedmetingen helpen wij klanten met het kiezen en implementeren van de juiste sensoren en systemen. Dankzij de intensieve samenwerking met leveranciers en een doeltreffend voorraadbeheer van sensoren zijn wij in staat korte levertijden te realiseren.


Speedsensoren

Ons assortiment omvat de drie meest gebruikte meetmethoden voor speedmetingen. Afhankelijk van diverse factoren zal worden besloten welk type sensor de meest geschikte oplossing is voor de applicatie.

 • Hall sensoren
  Een Hall sensor is de meest gebruikte sensor voor speedmetingen. De output van deze sensoren is een blokgolf, waardoor deze sensoren aanzienlijk minder last hebben van storingen op het signaal en de meting een zeer hoge betrouwbaarheid heeft. Daarnaast hebben Hall effect sensoren een groot speed bereik en zijn ze goed in te zetten voor zero-speed detectie en rotatierichting-detectie.
 • Elektromagnetische (VR) sensoren
  Elektromagnetische sensoren hebben als sterke eigenschap hoge omgevingstemperaturen aan te kunnen. Een nadeel is echter dat er voor deze sensoren een minimale snelheid nodig is om een bruikbaar signaal te genereren en snel last hebben van storing op het signaal.
 • Eddy current sensoren
  • Signaaltransmissie: spanning
   Driedraadsaansluiting – maximale kabellengte 300 meter.
  • Signaaltransmissie: stroom
   Tweedraadsaansluiting – maximale kabellengte 1000+ meter.

Een groot voordeel van de tweedraads-uitvoering is dat er geen aparte voedingslijn nodig is om de sensor te laten werken. Hierdoor kunnen er standaard kabels gebruikt worden en kunnen de kabels zeer lang zijn zonder dat dit de meting beïnvloed.

Een nadeel van het eddy current meetprincipe kan zijn dat bij hoge toerentallen door verzadiging het meetsignaal een rechte lijn wordt waardoor de meting onbetrouwbaar wordt. Dit wordt afgevangen door vooraf een validatie van de applicatie te doen.

Spindel-oplossingen

De meest gebruikte sensor die Istec gebruikt is de DSF-1210SHV (Ex-ATEX) van Jaquet; een Hall-effect speed sensor met M12 x 1 schroefdraad.  Wanneer een sensor vervangen dient te worden die een grotere diameter heeft dan M12, kan de bevestiging met een spindel passend worden gemaakt voor de sensor met M12.

Er zijn nog andere redenen om voor een spindeloplossing te kiezen, bijvoorbeeld voor het creëren van een fase-verschuiving om rotatierichting-bepaling mogelijk te maken. Tevens zorgt een spindel voor een nauwkeurigere sensor-positionering en vereenvoudigt het de demontage en montage van de sensoren waarmee de kans op beschadiging wordt beperkt.

Tachometers

Voor applicaties waar een speedmeting met schakelfunctie gewenst is bieden wij drie series programmeerbare tachometers.

Snelheid meet-, schakel- en aanwijsinstrument - Jaquet T400

T401

Snelheid meet-, schakel- en aanwijsinstrument - T500

T501

2-kanaals monitor voor toerentalmetingen - Jaquet T600

T601

Is SIL of ATEX vereist? Bekijk de SpeedSys 200 »

 

 • T401
  De T401 is een één-kanaals tachometer en is in te zetten voor eenvoudige speedmeting met schakelfunctie. Deze tachometer is ook verkrijgbaar met display als T411 voor directe lokale aflezing.
 • T501
  De T501 is een twee-kanaals tachometer en snelheidsschakelaar voor complexe meet-, controle- en bewakingsapplicaties. De hoge nauwkeurigheid en snelle reactietijd maakt deze tachometer niet alleen geschikt voor het bewaken op overspeed maar bevat standaard ook acceleratie-bewaking.
 • T601
  De meest geavanceerde tachometer is de T601. Net als de T501 is het een twee-kanaals tachometer maar bevat het nog vele anderen functies zoals rotatierichting en creep-detectie. Tevens kan de T601 temperatuurmetingen van Pt100-sensoren verwerken.

Turnaround service

Tijdens een turnaround kunnen de specialisten van Istec service bieden op de speedsensoren en tachometers. Hierbij worden de sensoren ge(de)monteerd, geïnspecteerd en, indien nodig, vervangen.

Lees meer over onze turnaround service »


Ook interessant:

Sensoren voor overspeedmetingen

Het kiezen van de juiste speedsensor voor de applicatie is van cruciaal belang voor een goede meting. Het signaal van de sensor is tenslotte de input voor het overspeed-bewakingssysteem. Een…