Condition Monitoring (conditiebewaking) bij machines

Het bewaken van de toestand van een machine, ook wel condition monitoring of machine-conditiebewaking genoemd, is het monitoren van roterende machines tijdens bedrijf door het uitvoeren van trillingsmetingen. Denk hierbij aan turbines, pompen, compressoren, turbo-chargers, motoren, tandwielkasten, blowers, rollen, mixers, et cetera. Met behulp van de data die met de meetapparatuur wordt gegenereerd kan worden bepaald wanneer onderhoud nodig is. Dit wordt ook wel predictief onderhoud of voorspellend onderhoud genoemd.

Deze aanpak is goedkoper én veiliger dan preventief onderhoud waarbij op voorhand onderdelen worden vervangen zonder te weten of dit wel al nodig is. Het bewaken en monitoren van de conditie van een machine geeft inzicht in slijtage, beschadiging en mechanische risico’s van machine-onderdelen. Dit voorkomt onnodige en ongeplande stilstand omdat aan de hand van trendanalyses kan worden bepaald of onderdelen al aan vervanging toe zijn.

Werkwijze

De werkwijze van Istec International is opgebouwd vanuit haar expertise op het gebied van trillingsmetingen aan roterende machines. De eerste stap is de installatie van meetapparatuur zoals een meetsysteem waarmee periodiek meetgegevens verzameld worden. De apparatuur verzamelt gegevens waarna een spectrumanalyse en een trendanalyse wordt gemaakt. Met deze twee analyses krijgt een trillingsspecialist inzicht in de machine en kan er een beeld worden gevormd of er excessieve schades, slijtages of andere afwijkingen zijn. Het analyseren en interpreteren van de meetgegevens is specialistisch werk, waarbij ervaring en kennis een belangrijke rol spelen. Het team van Istec bestaat uit meerdere trillingsspecialisten waaronder ook in het bezit van ISO-18436-2 level 3 en level 4 waardoor wij ons met trots de grootste en hoogst gecertificeerde onafhankelijke trillingsspecialist mogen noemen. Lees hier meer over onze werkwijze of bekijk onze case-studies »

Er zijn meerdere werkwijzes mogelijk om kritische machines te monitoren. Dit kan gaan in de vorm van continu-metingen, periodieke metingen en/of metingen op afstand.

1. Continu-meting / Online

Met online metingen wordt bedoeld; het continu monitoren van een machine of productieproces. Het online analyse-systeem zal data genereren op de momenten die het meest kritisch zijn voor de machine. Tijdens de opstart en uitloop van de installatie wordt data verzameld over bijvoorbeeld kritische toerentallen en veranderingen van as-posities.

Meer informatie over online conditiebewaking »

2. Periodieke metingen

Het periodiek meten van een machine geeft inzicht in de verandering van trillingsgedrag van installaties. Door met een vast interval trillingsmetingen uit te voeren kan er een trend worden opgebouwd. Uit de trend en data analyse zal vervolgens blijken wat de oorzaak is van deze verandering en kunnen er correctieve maatregelen geadviseerd worden.

Meer informatie over periodieke conditiebewaking »

3. Analyse op afstand / Remote

Met de remote-aanpak wordt het mogelijk om op afstand gegevens te analyseren. Door het remote uitlezen van de meetgegevens kunnen metingen en analyses plaatsvinden zonder uw organisatie te belasten en zonder onnodige reisuren.

Meer informatie over remote conditiebewaking »

Waarom condition monitoring

Condition monitoring in de vorm van trillingsmetingen heeft vele voordelen, zowel financieel als op het gebied van veiligheid. Naast het in kaart brengen van de schade of slijtage, is het ook mogelijk om verder vooruit te kijken waarmee veel onnodige kosten bespaard kunnen blijven. Zo kan machine-conditiebewaking zorgen voor het optimaal benutten van bijvoorbeeld een turbine of gearbox. Door deze aanpak is precies duidelijk wat de levensduur van een turbine is, of wanneer een tandwielkast een reparatie nodig heeft. Deze inzichten zijn essentieel om alles goed draaiende te houden en de machines optimaal te benutten. Enkele veel voorkomende problemen die naar voor kunnen komen zijn lagerschade (zowel wentellagers als glijlagers), machine-onbalans, problemen met de fundatie, tandwielslijtage, foutieve koppelingen. Dit zijn echter slechts enkele problemen die met trillingsmetingen aan het licht kunnen komen.

Predictief onderhoud

Zoals eerder vermeld is het met het bewaken en monitoren van de conditie van een machine mogelijk om aan predictief onderhoud te doen. Dit houdt in dat kan worden ingepland wanneer een machines of onderdelen aan vervanging toe zijn. Het voordeel hiervan is dat de levensduur van een machine optimaal benut wordt en dat er niet onnodig bepaalde onderdelen worden vervangen. Ten opzichte van preventief onderhoud is dit zeker belangrijk, omdat er met predictief onderhoud niet onnodig kostbare machines vervangen worden en er geen productiecapaciteit verloren gaat.

Ook interessant om te lezen:


Brochure

In onze brochure wordt overzichtelijk samengevat welke diensten wij bieden op het gebied van trillingsmetingen (condition-monitoring). Ook leest u meer informatie over de verschillende vormen van conditie-bewaking programma’s zodat per type machine de juiste strategie kan worden gekozen.

Bekijk brochure »


Ook interessant:

Lagerschade (rollager en glijlager)

Trillingsmeting en conditiebewaking op lagers

Trillingsmetingen op lagers van roterende machines Trillingsmetingen worden uitgevoerd op machines met roterende onderdelen. Dit zijn bijvoorbeeld stoomturbines, gasturbines, centrifugaal compressoren, ventilatoren, pompen, mixers, rollers, tandwielkasten, fans, motoren et cetera.…