Case: maatwerk temperatuursensor die bestand is tegen trillingen

Logo HB sensors

Hoe hebben trillingen effect op temperatuurmetingen?

Voordat we de case zullen beschrijven lichten we eerst toe wat voor effect trillingen kunnen geven bij temperatuurmetingen. Ongeacht of trillingen constant zijn of soms juist met schokken gaat, altijd zal dit resulteren in mechanische spanningen met als gevolg dat dit invloed heeft op de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van sensoren.

De meest voorkomende problemen die ontstaan als gevolg van trillingen zijn beschadigde behuizingen, losgeschoten kabels, foutieve signalen, onderbroken metingen, meetafwijkingen en een korte levensduur van de apparatuur. De beste en meest eenvoudige oplossing is om de sensoren zo ver mogelijk van de trillingsbron te installeren. Dit is echter niet altijd mogelijk en geeft niet de benodigde resultaten voor het meten en regelen van een proces. Alleen een maatwerk-sensor kan de oplossing bieden om binnen deze omstandigheden te meten.

 

Case

H&B Sensors heeft voor een klant een maatwerk-oplossing ontwikkeld die problemen ondervond met een Pt100 in een Chiller. De klant wilde een zeer nauwkeurige meting en had daarom voor een weerstandsthermometer (RTD) gekozen in plaats van een thermokoppel. (Lees hier de verschillen tussen deze twee meetmethodes) Door de vele trillingen kregen de operators een slechte nauwkeurigheid en slechte herhaalbaarheid. Doordat de weerstand van de sensor merkbaar veranderde diende de sensor constant opnieuw gekalibreerd te worden en algeheel zorgde dit voor een verkorte levensduur van de apparatuur.

Door een speciale sensor te ontwikkelen die bestand zou zijn tegen de vele aanwezige trillingen zou het mogelijk worden nauwkeurige resultaten op te nemen. De mantel-diameter is vergroot en de temperatuur-detector met Silastomer omhulst welke een lange duurzaamheid en flexibiliteit waarborgt. Tevens is Silastomer erg weersbestendig en is het goed bestand tegen vocht, extreme temperaturen, vibraties, ultra-violet straling, vries-dooi cyclussen en de meeste chemische stoffen in de lucht.

Wij helpen u graag met het vinden of ontwikkelen van de juiste temperatuursensor voor uw applicatie. Neem contact met ons op en spreek met één van onze specialisten