Application note: RecipSys 200

Het monitoren van rider band slijtage op een 4-cilinder zuigercompressor.

Zuigercompressoren zijn essentieel in industrieën als de (petro) chemie-, energie- en olie & gas industrie. Dit type machine is onmisbaar voor veel industriële processen, wat het vaak een zeer kritische machine maakt. Een groot nadeel van zuigercompressoren is de hoge onderhoudsbehoefte in verhouding tot vergelijkbare machines.

Tijdens de reciprocerende beweging (heen en weer) beweegt de zuiger door de compressorcilinder, ondersteund door rider bands. De rider bands zorgen ervoor dat er geen metaal-op-metaal contact mogelijk is tussen de zuiger en de cilinderwand. Vanwege de grote mechanische krachten in de constructie en hoge stressfactoren slijten deze rider bands na enige tijd. Afhankelijk van de applicatie kan dit slijtageproces weken of maanden duren, maar is in elk geval onvermijdelijk.

Door deze belangrijke mechanische indicator te monitoren, kan de vervanging van de rider bands zo efficiënt mogelijk worden gepland en worden handmatige periodieke inspecties overbodig. Veel bedrijven beschikken echter niet over de middelen om slijtage van de rider bands nauwkeurig te monitoren en vertrouwen nog altijd op handmatige periodieke inspecties om de rider bands te beoordelen en te vervangen.

RecipSys 200 – Het monitoren van rider band slijtage

De RecipSys 200 is een compact monitoringssysteem voor zuigercompressoren. Het levert accurate real-time data van rider band slijtage, waarmee de noodzaak voor periodieke afschakeling voor handmatige inspecties verdwijnt. Het systeem biedt schaalbaarheid zodat het geschikt is voor elke compressor configuratie. Het modulaire ontwerp stelt de gebruiker in staat om het systeem te integreren met elke monitoring suite.

Lees de case studie voor een praktijk voorbeeld van de RecipSys 200 »

Meetprincipe

Omdat het direct meten van de rider band slijtage lastig is, vanwege de hoge druk in de cilinder, wordt hiervan in plaats de verticale verplaatsing van de zuigerstang gemeten. Door het slijten van de rider bands zal de zuigerstang dalen tot het een punt bereikt waar een alarm wordt getriggerd (figuur 1).

Phase trigger

De RecipSys 200 maakt gebruikt van een phase trigger (referentie) om de juiste fasehoek te bepalen voor rod drop metingen, wat de meting nauwkeuriger maakt dan overall metingen.

Rod drop sensor

Een proximity probe wordt loodrecht op de zuigerstang geplaatst. De sensor meet de verticale verplaatsing van de zuigerstang, wat een direct gevolg is van rider band slijtage.

Figuur 1. Overzicht van het meetprincipe om rider band slijtage te monitoren.

Het monitoren van rider band slijtage op een 4-cilinder zuigercompressor

Om rider band slijtage te kunnen monitoren op een 4-cilinder applicatie zijn er vier ingangen nodig voor de rod drop sensoren. De RecipSys 200 heeft twee ingangen voor rod drop sensoren, waardoor twee modules genoeg zijn voor deze applicatie. Hoewel elke module een eigen phase trigger ingang heeft, wordt er slechts één gebruikt bij het koppelen van 2 of meer modules.

Klik op de foto voor een grotere afbeelding

Het systeem heeft twee ruwe uitgangen die gebruikt kunnen worden voor externe signaal analyse of als output voor analyse met bestaande monitoring systemen (bijv. vibratie of temperatuur).

De drie relais uitgangen kunnen gebruikt worden om voor alarmen voor rod drop, peak-to-peaken/of sensor en systeem OK functies.

De twee analoge uitgangen (4-20 mA) kunnen gebruikt worden voor lokale display en/of DCS. Wanneer de RecipSys 200 aangesloten is aan een ander monitoring systeem met een dynamische ingang, kan het rod drop signaal gebruikt worden voor trending met de bijbehorende monitoringssoftware (bijv. VibroSight).

Andere applicaties

Door de schaalbaarheid van de RecipSys 200 kan elke compressor configuratie gemonitord worden, waaronder bijvoorbeeld 1-, 2-, 4-, en 6-cilinder zuigercompressoren. Meerdere modules kunnen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden voor grotere applicaties. Het systeem kan geïntegreerd worden met bestaande monitoringsystemen en analysesoftware, waardoor de RecipSys 200 een lage technische impact heeft.

Lees meer over de RecipSys 200 op de productpagina »