Condition Based Maintenance (CBM)

Condition Based Maintenance is het uitvoeren van onderhoud aan een machine wanneer uit metingen blijkt dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Door periodieke metingen uit te voeren op machines kan er een trend worden gevormd over de conditie van een machine en haar onderdelen. Andere benamingen voor deze vorm van onderhoud is predictief onderhoud en toestandsafhankelijk onderhoud.

Voordelen van Condition Based Maintenance

De voordelen van condition based maintenance zijn met name financiële voordelen in de vorm van besparingen en het voorkomen van productiestops. Een onverwachte uitval van een kritische machine met een productiestop als gevolg zorgt namelijk voor veel omzetverlies. Onderhoudspersoneel heeft dan ook als hoofdtaak om dit te voorkomen.

Eén van de manieren om het risico op een onverwachte stop te beperken is door preventief machine-onderdelen te vervangen na een bepaald aantal draaiuren. Dit zorgt er echter ook voor dat onderdelen worden vervangen die nog naar behoren functioneren. Via machine-conditiebewaking kan dit echter beter worden gestuurd.

Machine-conditiebewaking

Met machine-conditiebewaking (in het engels condition monitoring) wordt er data verkregen om te bepalen onderdelen aan vervanging toe zijn. Er zijn meerdere methodes om deze data te verkrijgen en afhankelijk van de machine kan worden bepaald welke methode(s) ingezet worden.

Vormen van Condition Based Maintenance

Binnen de industrie zijn er drie methodes die veel worden ingezet om inzicht te krijgen in de conditie van een machine.

Trillingsanalyse

Trillingen bij een roterende machine komen veel voor en zolang deze trillingen binnen gestelde grenzen blijven is er niets aan de hand. Wanneer deze trillingen echter buiten de grenzen gaan kan dit veel voor vervolgschade aan apparatuur duiden en daarbij kan dit voor onveilige situaties zorgen voor personeel.

Door periodiek de trillingen van een machine te meten en te analyseren kan in kaart worden gebracht op welke frequenties trillingen toenemen. Met deze informatie kan een trillingsspecialist analyseren waar er problemen ontstaan en bepalen wanneer welke onderdelen vervangen moeten worden. Overigens kan een versleten onderdeel zoals een lager ook voortkomen uit andere oorzaken zoals bijvoorbeeld onbalans of misuitlijning. Het uitvoeren van trillingsmetingen is dan ook specialistisch werk en vergt ook veel ervaring voor het geven van het juiste advies.

Infrarood thermografie

Ook door warmte-metingen via infrarood-thermografie kan er inzicht worden verkregen over de conditie van een machine. Je kunt je voorstellen dat wanneer er wrijvingen in een machine zijn er warmte ontstaat. Door periodiek te meten kan er inzicht worden verkregen welke onderdelen buiten bepaalde grenzen treden en dus

Olie-analyse

De afstemming tussen olie en machines is erg belangrijk voor de kwaliteit en de levensduur van machines. Door olie-analyses uit te voeren wordt gedetailleerd in kaart gebracht of alle aspecten die bij olie komen kijken nog naar behoren zijn. Is de olie nog van voldoende kwaliteit of is deze vervuilt? Is de hoeveelheid juist?


Ook interessant om te lezen: