Functional Safety Consultancy

Functional Safety wordt bereikt door middel van een actief bewakingssysteem die ontwikkeld is om het hoogste veiligheidslevel te behouden, waarmee menselijke, omgevings- en financiële verliezen kunnen worden voorkomen. Deze werkwijze is ook bekend als het Safety Integrity Level, ofwel, SIL. SIL wordt gebruikt om Safety Instruments (SI) (IEC 61508) en Safety Instrumented Systems (SIS) (IEC 61511) te ontwerpen.

Istec biedt consulting service om de zogeheten SIL proof test procedure op voorhand vast te leggen. Ook is het mogelijk om de SIL proof test tijdens een turnaround door één van de Functional Safety engineers van Istec te laten uitvoeren.

SIL is onderverdeeld in levels met een bandbreedte die gebaseerd zijn op risico-analyses. Dit varieert tussen SIL 1 (laag risico) tot en met SIL 4 (hoog risico). Het SIL level definieert de vermindering van het risico dat een SIS niet naar behoren reageert wanneer een actie nodig is. In de tabel hieronder zijn de SIL levels met de bijbehorende risico-factor af te lezen.

Wanneer een vibratie bewakingssysteem of een overspeed bewakingssysteem een SIL certificaat heeft, of in overeenstemming met SIL service nodig heeft, houdt dit in dat er bij het uitvoeren van een reparatie een 100% proof test of een partiële proof test moet worden uitgevoerd. Hiermee kan worden aangetoond dat de gerepareerde meetkring weer voldoet aan de veiligheidseisen.

Proof tests

Wanneer er een SIS geïmplementeerd is en het proces operationeel is, wordt er een onderhoudsplan opgesteld om de integriteit van de Safety Instrumented Systems te behouden. Er zijn hiervoor drie methoden.

  1. Diagnostische test: Dit is een geïntegreerde automatische testfunctie van de Safety Instruments (indien beschikbaar). De diagnostische test vindt plaats tijdens het actieve proces en focust zich op functie van het instrument zelf. Hierdoor is 100% dekking niet te behalen. Met deze test zal het SIL level alsnog verminderen.
  2. Partiële proof test: Middels een gepland interval wordt een proof test uitgevoerd die gedeeltelijk de functionaliteit van de Safety Instrumented Systems dekt. Ook met deze test wordt nooit 100% dekking bereikt. De SIL level zal dus na een bepaalde tijd verminderen.
  3. Full proof test: Middels een gepland interval wordt een proof test uitgevoerd die 100% van de functionaliteit van de SIS dekt. Tijdens deze test worden alle mogelijke Dangerous Failure Modes gedekt. Hierdoor zal het SIL level terugkeren naar de oorspronkelijke waarden. Na het uitvoeren van een full proof test zal het SIL level wederom verminderen en na verloop van tijd zal er een nieuwe full proof test nodig zijn.

Onderstaande grafiek visualiseert de verschillende effecten van de tests op het SIL level.

Istec biedt consulting service om de SIL proof test procedure op voorhand vast te leggen. Ook is het mogelijk om de SIL proof test tijdens een troubleshoot service door een van de Istec Functional Safety engineers te laten uitvoeren.


Brochure

In onze brochure leest meer informatie over onze diensten op het gebied van machine-monitoring, turn-around services, SIL Proof Tests, ATEX-Compliance tests en Functional Safety.

Bekijk brochure »


Kennis en cases

Op ons kennisblog plaatsen we informatieve artikelen en leerzame case-studies met betrekking tot procesinstrumentatie, condition monitoring, trillingsmetingen en machinebewaking.