Klantreferentie Sappi: Vervanging vibratiebewakingssysteem

Het vervangen van een Bently Nevada BN3300 vibratiebewaking- en monitoringsysteem door een Vibro-meter VM600 Mk2

 

De papierfabriek in Maastricht exploiteert een machinetrein bestaande uit een gasturbine, tandwielkast en generator. Er werden twee systemen gebruikt om deze machinetrein te bewaken op vibratie. Er werden twee verouderde systemen gebruikt voor de vibratiesignalen van de eddy current loops, accelerometers en velocity sensoren, waaronder de Bently Nevada 3300 (BN3300) serie machinebewakings- en monitoringsysteem.

Vanwege aanhoudende problemen is besloten om deze systemen te vervangen. Omdat de vervanging tijdens een machinestop moet plaatsvinden, bood deze stop de ideale gelegenheid om ook het BN3300 systeem te upgraden. Omdat het BN3300 systeem door de fabrikant obsolete is verklaard en dus niet langer geproduceerd wordt, wilde Sappi het vervangen door een modern systeem dat aan hun eisen voldoet.

Sappi Maastricht koos ervoor om het nieuwste machinebewakings- en monitoringsysteem van Meggitt Vibro-meter te installeren: de VM600 Mk2. De Mk2 is de tweede generatie van het geavanceerde VM600-systeem en werd eind 2021 gelanceerd.

Lees meer over de VM600 Mk2 »

Uitdaging

De BN3300-racks en het andere systeem bevonden zich in twee verschillende kasten. Er werd besloten om beide systemen te vervangen door één systeem in één kast, dat zowel signalen van de eddy current loops, accelerometers en velocity sensoren kan verwerken. De bewakingsfuncties en trip-logica worden beheerd door de PLC, wat de configuratie van PROFIBUS vereiste.

Aangezien de systemen alleen tijdens machinestilstand konden worden vervangen, moest Istec zijn flexibele beschikbaarheid tonen. Bij de eerste gelegenheid dat de machines niet actief waren, startten onze specialisten het vervangingsproject en installeerden ze het VM600 Mk2 systeem op korte termijn.

Figuur 1. De verouderde Bently Nevada 3300-racks. Dit systeem bestond uit 8x Dual Vibration Monitoring modules en 1x Dual Thrust Monitoring module.

Figuur 1. De verouderde Bently Nevada 3300-racks. Dit systeem bestond uit 8x Dual Vibration Monitoring modules en 1x Dual Thrust Monitoring module.

Oplossing

Istec heeft de engineering en installatie verzorgd van het 19-inch VM600 Mk2 rack. Het systeem is geconfigureerd met 7 MPC4Mk2 bewakingsmodules met elk 4 dynamische kanalen en 2 additionele kanalen voor statische signalen zoals druk en temperatuur. In het rack is ook een CPUMMk2 module geïnstalleerd voor PROFIBUS, zodat de verwerkte vibratiesignalen naar de PLC kunnen worden verzonden.

De eddy current sensoren van Bently Nevada zijn vervangen door de Meggitt Vibro-meter TQ412 probes op de tandwielkast en de generator.

Figuur 2. Het nieuw geïnstalleerde VM600 Mk2 systeem. Het systeem bestaat uit een CPUMMk2 module, 7x MPC4Mk2 modules, 2x RPS6U voedingen voor redundantie.

Geleverde prestaties

  • Vervangingen van de oude vibratiebewakingssystemen door één enkele oplossing: de VM600 Mk2.
  • Levering en ondersteuning van nieuwe vibratie hardware en de installatie hiervan
  • De VM600 Mk2 dekt alle kernfuncties van het vorige systeem
  • Minimale vereiste wijzigingen aan de bestaande sensorinfrastructuur

Impact

De vervanging van de verouderde BN3300-racks door de Vibro-meter VM600 Mk2 was succesvol en draagt bij aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de gasturbine, tandwielkast en generator.

De Vibro-meter VM600 Mk2 biedt Sappi Maastricht geavanceerde vibratiebewaking die aan hun eisen voldoet. Aangezien dit systeem onlangs is gelanceerd, heeft het een lange actieve levenscyclus en voldoet het aan de nieuwste machine-eisen.