Temperatuur

Istec heeft een uitgebreid leveringsprogramma van industriële temperatuursensoren en instrumentatie voor de procesindustrie.

Het sensoren assortiment bestaat uit thermokoppels, weerstandsthermometers (Pt100) en thermowells, in iedere gewenste uitvoering leverbaar en voor elke industriële applicatie.

Naast de sensoren leveren wij ook transmitters (SIL), meetwaardeomvormers/schakelaars (SIL), indicators, thermokoppel- instrumentatiekabel, koppelingen, bimetaal-gasdruk thermometers en overige accessoires.


Meetwaarde omvormers

Thermokoppels

Weerstandsthermometers (Pt100)

Thermowells

Klemkoppelingen

Kabels & Accessoires voor temperatuursensoren

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact op voor een advies op maat door één van onze specialisten.

+31 (0)252 433 400

Temperatuursensoren

Maatwerk

In vele industriële toepassingen worden temperatuurmetingen gebruikt voor het meten en regelen van processen. Het is dan ook belangrijk de juiste meetapparatuur te gebruiken en daarom wordt er veel maatwerk toegepast. Dit geldt voor zowel weerstandsthermometers als thermokoppels waarbij vele mogelijkheden zijn. Lees hier meer over maatwerk industriële temperatuursensoren. Wij kunnen snel leveren waarbij kleine aantallen mogelijk zijn doordat wij een sterke samenwerking hebben met onze leveranciers: H&B Sensors, Fuji Electric en Rueger.

Diverse soorten temperatuuropnemers

Voor het meten van temperaturen in industriële processen zijn er diverse meetmethoden. Welke methode voor een bepaalde toepassing geschikt is hangt af van vele factoren. Enkele bepalende factoren zijn de eigenschappen van het te meten medium, de omgevingscondities qua temperatuur en vochtigheid, de verwachte temperaturen van het medium, de gewenste actie na het meten, en nog veel meer.

Weerstandsthermometers

Een veel gebruikte meettechniek voor temperatuurmetingen is de weerstandsthermometer (ook wel RTD-sensor genoemd). Het kent een relatief lineair uitzettingscoëfficiënt en wordt beschouwd als een nauwkeurige meetmethode. Het type meetinstrument kent vele maatwerk-mogelijkheden waardoor het makkelijk in te zetten is.

Thermokoppels voor hoge temperaturen

Wanneer er bij een meting zeer hoge temperaturen kunnen worden verwacht wordt er veelal gebruik gemaakt van thermokoppels. Andere voordelen van thermokoppels ten opzichte van weerstandsthermometers de prijs, robuustheid, de meetsnelheid en dus het bredere meetbereik. Waar RTD-sensoren tot zo’n 650 °C kunnen meten, kunnen thermokoppels wel tot 2500 °C meten.

Gasdrukthermometers voor extreme omstandigheden

Bij extreme omstandigheden, zoals sterke vibraties, worden temperatuurmetingen veelal met gasdrukthermometers uitgevoerd. Deze sensoren maken gebruik van de uitzetting van een inert gas waardoor de druk toeneemt waarmee de temperatuur kan worden bepaald. Vanwege de spoel die uitzet wordt dit meetinstrument ook wel een veerdrukthermometer genoemd.

Bimetaal-thermometers

Een bimetaal-thermometer bestaat uit een dun strookje van twee verschillende metalen die zeer sterk op elkaar zijn bevestigd. Beide metalen hebben een eigen uitzettingscoëfficiënt met als gevolg dat bij verhitting het strookje zal buigen. Door de buiging te koppelen aan een aanwijzer met schaalverdeling kan er een temperatuur worden afgelezen.

Temperatuurschakelaars

Voor het bewaken van industriële processen en machines waar een te hoge temperatuur voor ongewenste situaties kan zorgen, worden temperatuurschakelaars gebruikt. Wanneer de temperatuur de grenswaarde bereikt wordt het contact omgezet zodat een achterliggend circuit wordt afgeschakeld. Door deze switch wordt een schakelaar daarom ook wel temperatuurswitch genoemd en kan worden ingezet bij compressoren, motoren en pompen.