Trillingsmeting en trillingsanalyse

Het uitvoeren van trillingsmetingen aan machines is een vorm van condition monitoring. Het maakt het mogelijk om een goed inzicht te krijgen in de staat en werking van roterende machines en haar onderdelen.

Er zijn meerdere redenen om trillingsmetingen in te zetten, namelijk:

  • Voor het bepalen en bewaken van de conditie van een machine
  • Om de staat van een machine vast te stellen na oplevering of revisie
  • Voor het vroegtijdig opmerken van storingen of schades
  • Bij troubleshooting bij veranderend gedrag

Om een trillingsanalyse uit te voeren wordt afhankelijk van de applicatie de juiste apparatuur op verschillende nauwkeurig geselecteerde locaties op de machine geplaatst. Middels een datacollector wordt de trillingsdata opgeslagen. Als de meetgegevens door een specialist zijn geanalyseerd kan er een duidelijk beeld van de machine worden gevormd en kan er een goede inschatting worden gemaakt met betrekking tot efficiëntie, mechanische risico’s en onderhoudsbehoefte. Trillingsmetingen leveren daarmee een essentiële bijdrage aan voorspellend onderhoud en continuïteitswaarborging.

Gecertificeerde specialisten volgens ISO 18436-2

Het analyseren en interpreteren van de meetgegevens is specialistisch werk, waarbij kennis en ervaring een belangrijke rol spelen om tot de juiste conclusies te komen. Om de kwaliteit te waarborgen zijn de trillingsspecialisten bij Istec gecertificeerd volgens ISO 18436-2 level 3 en 4, en wordt er binnen de organisatie veel aandacht besteed aan het opdoen en delen van kennis en ervaring. Istec verricht werkzaamheden op de meest uitdagende installaties zoals stoomturbines en gasturbines, maar is evengoed thuis op andere onderdelen van installaties, zoals pompen, (reciproke) compressoren, tandwielkasten, motoren en ventilatoren.

Maatwerk in trillingsmetingen en -analyses

Iedere machine is anders, brengt andere risico’s met zich mee en heeft een andere financiële invloed op de organisatie en het proces. Istec speelt hier op in door maatwerk in trillingsmeting- en analyse. Ons aanbod van condition monitoring services bestaat uit de volgende diensten:

Trillingsopnemers

Naast deze diensten biedt Istec een uitgebreid assortiment aan instrumenten van onder meer VibroMeter (Meggitt), Wilcoxon en Metrix, uiteenlopend van complete bewakingssystemen tot eenvoudige portable datacollectors. Voor offline condition monitoring wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van geavanceerde portable trillingsmeters. Met een trillingsmeter zijn alle drie de gebruikelijke metingen mogelijk (verplaatsing, snelheid en acceleratie) zodat gemakkelijk basis trillingsmetingen uitgevoerd kunnen worden. De productlijn MachineryMate van Wilcoxon is een populaire lijn met portable trillingsmeters.

Istec equipment

Istec heeft een portable condition monitoringssysteem ontwikkeld. Dit systeem bevat analysekaarten voor het (tijdelijk) uitvoeren van trillingsmetingen aan machines, waarmee vervolgens trillingsanalyses uitgevoerd kunnen worden. Lees hier meer » 

Online conditiebewaking

Online conditiebewaking is het constant monitoren van een machine of productieproces. Dit gaat via een meetsysteem dat continue meetgegevens verzameld.

Continue-metingen »

Remote conditiebewaking

In het verlengde van online conditiebewaking ligt remote conditiebewaking. Met deze dienst kunnen onze trillingsspecialisten op afstand de machine uitlezen en analyseren. Hiermee worden reiskosten bespaard en heeft u de zekerheid dat op ieder gewenst moment een specialist kan meekijken zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.

Metingen op afstand »

Periodieke conditiebewaking

Middels periodieke trillingsmetingen kan er inzicht verkregen worden in de verandering van trillingsgedrag van installaties. Door met een vast interval trillingsmetingen uit te voeren, kan er een trendanalyse opgebouwd worden.

Periodieke metingen »

Troubleshooting

Troubleshooting in condition monitoring is het alarmeren bij een afwijking in het machinegedrag. Storingen aan machines en installaties kunnen zich altijd voordoen. Wanneer een afwijking snel geregistreerd wordt, kan het risico en de oorzaak in kaart gebracht worden. Zo kunnen de juiste beslissingen genomen worden.

Troubleshooting »

Cursus & Training

Istec biedt training- en cursusmogelijkheden op het gebied van trillingsmetingen, condition monitoring en machinebewakingssystemen. Op basis van uw wensen stellen wij een cursus samen zodat de juiste informatie aan bod komt.

Cursus & Training voor condition monitoring »


Brochure

In onze brochure wordt overzichtelijk samengevat welke diensten wij bieden op het gebied van trillingsmetingen (condition-monitoring). Ook leest u meer informatie over de verschillende vormen van conditie-bewaking programma’s zodat per type machine de juiste strategie kan worden gekozen.

Bekijk brochure »


Kennis en cases

Op ons kennisblog plaatsen we informatieve artikelen en leerzame case-studies met betrekking tot procesinstrumentatie, condition monitoring, trillingsmetingen en machinebewaking.