4 redenen waarom overspeed-bewakingssystemen niet te complex moeten zijn

Overspeed-bewakingssystemen hebben één van de belangrijkste functies met betrekking tot veiligheidsmaatregelen voor roterende machines. Om deze reden moeten deze system voorzien zijn van geavanceerde veiligheidsfuncties om overspeed en excessieve acceleratie te detecteren, om vervolgens adequaat te  reageren en schade en downtime te voorkomen. Geavanceerd moet echter niet worden aangezien voor complex, aangezien complexiteit niet noodzakelijk betekent dat het systeem ook “beter” is. Hoe meer functies een overspeed-bewakingssysteem heeft des te complexer het wordt, maar niet noodzakelijkerwijs geavanceerder. Dit artikel bespreekt 4 redenen waarom wij geloven dat overspeed-bewakingssystemen niet overmatig complex moeten zijn.

1. Kern van overspeed bewaking

Machinerichtlijnen zoals de API 670 en de IEC 61508 hebben één hoofdvereiste voor roterende machines: ze moeten uitgerust zijn met een geavanceerd overspeed-bewakingssysteem. De kern van overspeed-bewaking is om overspeed en excessieve acceleratie te deteceteren en een trip relais te activeren indien nodig. Andere functies worden beschouwd als add-ons en zijn geen vereiste om te voldoen aan de machinerichtlijnen.

2. Kosten

Complexe systemen met meer functies zijn duurder dan systemen die zich alleen richten op de kern van overspeed. Dit komt ten eerste door de extra kosten die secundaire functies met zich meebrengen die niet direct bijdragen aan de kernfunctie: overspeed-bewaking. Meer functies vereist meer hardware, wat zowel de kosten van het systeem zelf als de installatiekosten verhoogt (bijv. de bedrading, instrumentatiekasten, enz.). Hardware vereist periodiek onderhoud; hoe meer hardware, des te meer onderhoudsintensief het systeem wordt.
Dit soort systemen zijn vaak overkill voor kleinere en/of minder kritische roterende machines die slechts de kern van overspeed bewaking vereisen. Dit geeft operators de keuze om óf een systeem te implementeren die financieel nauwelijks te rechtvaardigen is voor de toepassing ervan, óf de machine onbeschermd te laten.

3. Complexiteit en expertise

Met complexiteit komt een hogere vereiste voor uitgebreide know-how met betrekking tot de bediening en het onderhoud van het overspeed-bewakingssysteem. De systemen worden meestal alleen gecontroleerd tijdens turnarounds, waarbij de betrouwbaarheid van het grootste belang is. Omdat overspeed-bewakingssystemen geen dagelijkse aandacht vereisen, is het over het algemeen geen specifieke expertise, maar onderdeel van een grotere taakomschrijving. Daarom is het belangrijk dat deze systemen zo eenvoudig mogelijk zijn en niet afhankelijk van een schaarse expertise. Hoe complexer het systeem, des te groter de kans op menselijke fouten. Dit is vooral het geval bij overspeed-bewakingssystemen, omdat niemand echt de kans krijgt om ervaring op te doen door de lange onderhoudsintervallen.

4. Verificatie en testen

Hoe complexer een veiligheidssysteem, des te veeleisender de test- en verificatie-eisen zijn. Om een ​​bewakingssysteem te testen en te verifiëren wordt het proces onderbroken; een lang proof-testinterval maakt het overbodig om het proces regelmatig te onderbreken. Een systeem dat uitsluitend is gericht op de kern van overspeed-bewaking kan testintervallen van meer dan 10 jaar bereiken, tot een punt waarop het niet hoeft te worden getest voordat het einde van de levensduur wordt bereikt. Het is belangrijk op te merken dat hoe meer functies een overspeed-bewakingssysteem heeft, des te kleiner het testinterval wordt en des te meer het proces wordt onderbroken. Het is daarom belangrijk om een ​​geschikt systeem te hebben voor jouw specifieke applicatie, in plaats van een systeem te implementeren dat overkill is voor de applicatie.

SpeedSys

Onze filosofie wordt beantwoord door SpeedSys; een SIL-gecertificeerd overspeed-bewakingssysteem voor roterende machines. Het biedt de kern van bescherming in een compacte architectuur. Zijn lage technische impact maakt gemakkelijke retrofitting mogelijk en breidt daarmee de range van machines die bewaakt kunnen worden uit. SpeedSys is beschikbaar in twee versies: één voor minder kritische SIL 2 applicaties en één voor kritische een veeleisende SIL 3 applicaties.

Lees hier meer over SpeedSys »