5 typen machinebewakingssystemen

Er zijn verschillende systeemstructuren om machine vibratiebewaking te faciliteren. De ene structuur is meer geavanceerd dan de ander. Welke methode gebruikt wordt is afhankelijk van de applicatie en de mate waarin deze kritisch is voor het proces.

Gedistribueerde machine bewakingssystemen

Gedistribueerde bewakingssystemen zijn beschikbaar in diverse soorten en maten, en worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan balance of plant of andere (kritische) equipment te bewaken. Een gedistribueerd systeem is geschikt voor kleinere en minder kritische equipment, afgelegen locaties en fabrieken met een gedistribueerde structuur. De voordelen van een dergelijk systeem is de eenvoud, lagere kosten en vermindering van infrastructurele eisen.
Lees hier meer over gedistribueerde bewakingssystemen »

Vibratieschakelaars

Vibratieschakelaars (trillingsschakelaars) bieden een eenvoudige, maar functionele manier van machinebewaking. Een vibratieschakelaar detecteert vibratie en activeert een schakelaar of een alarm wanneer de vooraf ingestelde waarden worden bereikt. Vibratieschakelaars detecteren vibratie als gevolg van bijvoorbeeld onbalans, onjuiste uitlijning, resonantie, mechanische speling, versleten lagers en beschadigde tandwielen. Vibratieschakelaars worden doorgaans gebruikt voor toepassingen als koeltorens, ventilatoren, blazers en pompen die eenvoudige bewaking vereisen of voordeel hebben aan een stand-alone systeem.

Vibratie transmitters

Vibratie transmitters bieden een meer geavanceerde oplossing voor machinebewaking. Eenvoudige vibratie transmitters hebben doorgaans meer functionaliteiten wat betreft limieten (alarmwaarden) en instellingen dan vibratieschakelaars. Daarnaast hebben vibratie transmitters verschillende interface opties.

Als aanvulling op deze eenvoudige vibratie transmitters, zijn er meer geavanceerde transmitter systemen beschikbaar die aanvullende functies bieden en meer gelijk zijn aan gecentraliseerde systemen. Denk hierbij aan meerdere kanalen, logica opties en geavanceerde data analyse- en communicatie. Deze systemen kunnen gebruikt worden als stand-alone bewaking en -monitoringsystemen. Ze kunnen zelfs ter vervanging worden gebruikt voor complete gecentraliseerde systemen.
Lees hier meer over vibratietransmitters »

Gecentraliseerde machine bewakingssystemen

Een gecentraliseerde machine bewakingssysteem wordt gebruik in fabrieken met een meer traditionele opstelling, waarbij de data van alle sensors naar een centraal controle systeem (rack-based) wordt gestuurd.

Fysieke aansluitingen van de sensors aan het systeem zijn hierbij nodig en verhogen de infrastructurele eisen. Een gecentraliseerd bewakingssysteem ontvangt signalen van verschillende sensoren en maakt gebruikt van geavanceerde programmeerbare logica om alarmen te genereren en om tripsystemen te activeren, indien nodig. Wanneer condition monitoring hardware in het machinebewakingssysteem is geïmplementeerd, kan de input (data) worden verzameld en geanalyseerd. Hoewel condition monitoring doorgaans een optionele functie is in een gecentraliseerd structuur, wordt het in de meeste gevallen aanbevolen.
Lees hier meer over gecentraliseerde bewakingssystemen »

Hybride machine bewakingssystemen

Over het algemeen is een combinatie van gecentraliseerde en gedistribueerde systemen de beste oplossing voor complexe fabrieksstructuren. Gecentraliseerde systemen bieden de meeste geavanceerde en betrouwbare bewakingsfuncties en worden daarom gebruikt op de grootste en meest kritische machines. Gedistribueerde bewakingssystemen zijn meer geschikt voor balance of plant equipment, afgelegen locaties en andere machines met een minder proces-kritische functie waardoor minder grote investeringen gerechtvaardigd kunnen worden.