Gecentraliseerd versus gedistribueerd machinebewakingssysteem

Gecentraliseerd versus gedistribueerd machinebewakingssysteem

Vibro-Meter VM600, gecentraliseerd meetsysteem

Het VM600 meetsysteem van Vibro-Meter is een gecentraliseerd machinebewakingssysteem en uit te breiden tot condition monitoring systeem. Het systeem is ontwikkeld voor plants waar data van alle machines gecentraliseerd wordt opgeslagen in een (veilige) centrale ruimte en waarbij fysieke aansluiting naar ruwe signalen nodig is voor het verkrijgen van inzicht in de meetwaardes. Dit maakt het systeem een gecentraliseerd meetsysteem.

Het VM600 ontvangt input van accelerometers, druktransmitters, proximity probes en snelheids-, temperatuur- en airgap sensoren. Deze input wordt vervolgens geanalyseerd voor het monitoren van onder meer as-trillingen (relatief en absoluut), oliedruk, trillingen en snelheid. De VM600 kaarten zijn SIL 1 gecertificeerd door TÜV Nord, wat de standaard is voor betrouwbaarheid en veiligheid (IEC 61508 en EN ISO 13849-1).

Voor roterende machines van middelgroot formaat, biedt Vibro-Meter de VM600 Slimline. Dit systeem heeft dezelfde rekenkracht als het “volledige” systeem (6U rack) maar is compacter (namelijk 1U) en heeft minder kanalen. U kunt hier meer informatie vinden over het VM600 machinebewakingssysteem (PDF).

 

Vibro-Meter VSV301, gedistribueerd meetsysteem (VibroSmart)

Net als het VM600 systeem, wordt het VSV301 VibroSmart meetsysteem gebruikt voor machinebewaking en condition monitoring van kritische machines en balance-of-plant equipment. VibroSmart maakt het mogelijk om meer machines te monitoren, in meer plants en op een meer kosten-effectieve manier. Het systeem is ontwikkeld voor plants waarbij een gedistribueerde architectuur geldt, voor minder grote machines met een kleiner aantal kanalen. De VibroSmart modules kunnen direct bij de machine worden geïnstalleerd die bewaakt moet worden. Voor VibroSmart is daarom minder bekabeling nodig wat zorgt voor lagere kosten. Verder is VibroSmart geschikt voor industriële omgevingen waar explosiegevaar heerst (ATEX) en hoge temperaturen en mechanische spanning gelden. U kunt hier meer informatie vinden over het VSV301 machinebewakingssysteem (PDF).

Hieronder vindt u een schematische vergelijking tussen de VSV301 (VibroSmart) en de VM600. Dit is geen volledige weergave van alle functies van de systemen, maar een duidelijk overzicht van de factoren die van belang zijn om de systemen te vergelijken.

Voor meer informatie kunt u direct terecht bij onze specialisten op het gebied van machinebewaking en condition monitoring via de contactpagina.