Meetsystemen voor Condition Monitoring

Istec beschikt over een breed scala aan meetsystemen, toegespitst op de verschillende applicaties. Istec doet naast complexe metingen, waar veel kennis en ervaring bij komt kijken, ook minder complexe metingen aan kogellagers en glijlagers.

Meten van glijlagers

Voor het meten en analyseren van glijlagers gebruikt Istec een 32-kanaals meetsysteem. Dit systeem gebruikt analysekaarten van Vibro-Meter (Meggitt). Hier kunnen zowel as-vibratie als huis-vibratie opnemers op aangesloten worden. Van elke machine wordt een volledige historie opgebouwd in de analyse database. Op deze manier kan er altijd in historische data gekeken worden of er veranderingen zijn opgetreden.

De meetsystemen maken het mogelijk om over langere tijd data te verzamelen. Zo kunnen eventuele veranderingen in de bedrijfsvoering vastgelegd worden. Ook kan het effect op het machinegedrag geanalyseerd worden. Tevens kunnen deze analysekaarten gebruikt worden om bestaande bewakingssysteem aan te passen naar een online Condition Monitoring systeem.

Meten van kogellagers

Voor het meten en analyseren van kogellager applicaties wordt gebruik gemaakt van portable datacollectors. Bij deze metingen wordt er een database aangelegd voor analyse. Met de software kunnen er voorafgaand aan de metingen looproutes gecreëerd worden. Zo wordt de data efficiënter verzameld. De database bestaat uit meetpunten, waarbij de meetinstellingen specifiek voor elke machine gekozen worden. De meetinstellingen zijn gebaseerd op de technische gegevens van de te meten machine en de te verwachten schadefrequenties (mogelijke afbeelding).

Welk type meting voor uw installatie passend is wordt voor een deel bepaald door de opbouw en instrumentatie van uw machine. In de werkwijze krijgt u een idee van welk type meting voor uw machine van toepassing is. Deze werkwijze is gebaseerd op ervaring maar uiteraard zijn hier aanpassingen mogelijk wanneer uw machine hierom vraagt. Op basis van kennis en ervaring van onze specialisten zal de best passende methodiek worden toegepast.

Eigen meetsysteem Istec

Portable Condition Monitoring System (multichannel analyzer)Het door Istec International ontwikkelde portable condition monitoring system (CMS) bevat analyse-kaarten voor het (tijdelijk) uitvoeren van trillingsmetingen aan machines waarna de specialist een trillingsanalyse kan uitvoeren. Het meetsysteem bevat een XMV16 en een XIO16 kaart; dit kaarten-paar heeft 32 dynamische en 4 tachometer kanalen.

Lees verder »


Kennis en cases

Op ons kennisblog plaatsen we informatieve artikelen en leerzame case-studies met betrekking tot procesinstrumentatie, condition monitoring, trillingsmetingen en machinebewaking.

Vibratiemonitoring op papiermachines

  De productielijnen in de pulp- en papierindustrie bestaan uit diverse secties met vele roterende machines en rollende elementen. Iedere sectie is essentieel voor het proces, voor een maximale productiviteit…