Wat is het verschil tussen een RTD-sensor (weerstand) en een thermokoppel?

Weerstandsthermometer versus thermokoppel

In de industrie is de temperatuur een belangrijke parameter voor het bewaken en het regelen van processen. Er zijn meerdere manieren om de temperatuur te meten, maar de meest gebruikte zijn de weerstandsthermometers en thermokoppels. Op basis van de gewenste nauwkeurigheid en het te meten temperatuurbereik kan je bepalen welke type temperatuursensor de juiste is. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen een weerstandsthermometer en een thermokoppel.

Weerstandsthermometer

De Pt100 is een veel gebruikte temperatuursensor in de meet- en regeltechniek. De reden hiervoor is het feit dat deze type sensor een groot meetbereik heeft en een nagenoeg lineaire meting geeft. Daarnaast is dit type sensor erg accuraat, duurzaam en makkelijk in gebruik te nemen. Een nadeel is echter dat een Pt100 slechts tot 650 °C kan meten. Deze sensor wordt daarom niet veel gebruikt in industrieën zoals de chemie, petrochemie en energie. Voor hogere temperaturen zijn thermokoppels juist erg geschikt.

Hoe werkt een Pt100?

Pt staat voor Platina en de 100 staat voor de elektrische weerstand (100 ohm) die de sensor heeft bij een temperatuur van 0 °C. Wanneer de temperatuur van het platina verandert zal ook de weerstand veranderen en door de veranderende weerstand wordt de temperatuur meetbaar. De weerstand verandert doordat de atomen van een metaal of halfgeleider sneller gaan bewegen wanneer de temperatuur stijgt. Het gevolg is dat de elektronen meer moeite krijgen om door het metaal of halfgeleider te gaan.

Er bestaan ook andere varianten weerstandsthermometer waarbij het verschil zit in de nauwkeurigheid. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ook Pt-20, Pt-50, Pt500, Pt1000 en Ni-100 sensoren leveren.

Thermokoppels

Een thermokoppel meet de temperatuur op een heel andere wijze. Een thermokoppel bestaat uit twee verschillende draden (metaal of metaallegeringen) die met elkaar verbonden zijn (warme las). Wanneer de warme las onderhevig is aan temperatuursveranderingen ontstaat tussen de twee draden een potentiaalverschil waarbij de grootte van dit verschil afhankelijk is van de gemeten temperatuur.

Temperatuurmetingen met thermokoppels worden voornamelijk gebruikt bij hoge temperaturen in industriële processen wanneer een Pt100 niet meer kan worden ingezet. Het gebruik van een thermokoppel is minder eenvoudig dan het gebruik van een Pt100 omdat er naast de warme las er ook rekening moet worden gehouden met een koude las.

Maatwerk temperatuursensoren

Doordat temperatuurmetingen in vele processen worden gebruikt zijn er vele mogelijkheden om een sensor op maat te laten maken zodat deze perfect aansluit op de situatie. Istec International is gespecialiseerd in maatwerk temperatuursensoren en kan iedere weerstandsthermometer en thermokoppel laten maken. Neem gerust contact op met onze specialist om uw wensen te bespreken op 0252 433 400.