3 soorten doelobjecten voor speedmetingen

Om de rotatiesnelheid van een as te kunnen meten is het nodig om het juiste doelobject / doelmateriaal te hebben voor contactloze speedsensoren zodat er een nauwkeurig signaal gegenereerd kan worden. In veel gevallen kan er een reeds aanwezig tandwiel worden gebruikt, maar wanneer deze niet aanwezig of te gebruiken is zijn er verschillende methoden om het genereren van speedsignalen mogelijk te maken. In dit artikel worden vier verschillende methoden beschreven.

Poolwielen

Een poolwiel kan gebruikt worden voor speedmetingen en ondersteunt zowel radiale als axiale metingen. Voor radiale metingen worden de air gaps tussen de tanden van het tandwiel gebruikt om speedsignalen te genereren.

Voor axiale metingen worden de air gaps van de gaten/inkepingen in het poolwiel gebruikt om speedsignalen te genereren. Zowel de speedsignalen van axiale als radiale metingen worden vervolgens gebruikt om de rotatiesnelheid te berekenen, welke gelijk is aan de rotatiesnelheid van de as.

De onderstaande afbeeldingen zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie. Het zijn visualisaties van de veelgebruikte methoden die het mogelijk maken om speedsignalen te genereren. In de praktijk zul je geen as tegenkomen waarop elk van deze methoden is toegepast.

Figuur 1. Visualisatie van radiale en axiale metingen op een poolwiel.

Poolbanden

Wanneer een poolwiel niet mogelijk is vanwege het compacte ontwerp van de machine, kan in plaats daarvan een poolband worden gebruikt. Een poolband wordt om de as heen gemonteerd. Het profiel van de poolband heeft uitsteeksels, inkepingen of sleuven waarmee een speedsignaal gegenereerd kan worden. Dit signaal wordt vervolgens gebruikt om de rotatiesnelheid te berekenen.

Figuur 2. Typische vorm van de inkepingen op een poolband.

Figuur 3. Visualisatie van een poolband op een as.

Geïntegreerde slots

De laatste veelgebruikte methode om speedsignalen te genereren zijn slots (ook wel: sleuven) die geïntegreerd zijn in de as. Dit is alleen beschikbaar wannneer het bij het ontwerp op de as is aangebracht door de OEM van de roterende machine. Het genereren van speedsignalen met geïntegreerde sleuven werkt op dezelfde wijze en met een vergelijkbaar profiel als bij een poolband.

Figuur 4. Visualisatie van geïntegreerde slots op een as.

Materiaal van het doelobject

Sensoren die een veranderende magnetische flux omzetten in een spannings- of stroomuitgangssignaal (bijvoorbeeld VR, Hall-effect of eddy current sensoren) hebben doorgaans een ferro-magnetisch (ijzer, nikkel, kobalt, etc.) doelobject nodig.