Een moderne benadering voor overspeed-bewaking

De leidende standaard voor roterende machines (API 670) stelt dat (kritische) roterende machines een state-of-the-art overspeed-bewakingssysteem vereisen. De beschikbaarheid van elektrische overspeed bewakingssystemen is gegroeid sinds het de standaard is geworden voor overspeed bewaking in plaats van mechanische overspeed bewaking. Het marktaanbod bestaat voornamelijk uit zeer complexe systemen. Als gevolg hiervan heeft het installeren van dergelijke systemen zowel een grote economische als technische impact op de plant en beperkt het de machines die door dergelijke systemen kunnen worden bewaakt. Dit artikel bespreekt een moderne aanpak die high-end overspeed bewaking mogelijk maakt voor een grotere range aan roterende machines.

De kern van overspeed bewaking

Machinestandaarden vereisen dat de eindgebruiker van roterende apparatuur een state-of-the-art overspeed-bewakingssysteem heeft. Een grote misvatting is: hoe complexer het systeem, hoe beter het functioneert. Monitoringfuncties en andere add-ons staan ​​gelijk aan vaker testen en productie-downtime, terwijl de kans op storingen toeneemt.

Modernere benaderingen isoleren de kern van overspeed-bewaking volledig van andere functies. Eén systeem met één focus; overspeed-bewaking. Dit vereenvoudigt het systeem en komt de uptime van de plant ten goede.

Toenemende SIL eisen

De vraag naar SIL-gecertificeerde systemen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zowel OEM’s als eindgebruikers willen SIL-gecertificeerde overspeed-bewakingssystemen die geschikt zijn voor zowel kritische als minder kritische roterende machines. Door de bewakingsfunctie te scheiden van monitoringsfuncties, is het haalbaarder om overspeed-bewakingssystemen te certificeren met een hoger SIL-niveau, terwijl de systemen betaalbaar blijven. Hierdoor wordt de range van machines die met dergelijke systemen bewaakt kunnen worden uitgebreid.

Functionele proof-tests

Zoals bij alle bewakingssystemen, moet een overspeed bewakingssysteem regelmatig worden getest om te bepalen of het goed functioneert en om de SIL-certificering te behouden. De frequentie van deze proof-tests wordt bepaald aan de hand van de complexiteit van het systeem; hoe meer functies, hoe groter de complexiteit, hoe hoger de testfrequentie. Een hogere testfrequentie veroorzaakt meer potentiële downtime.

Dit pleit voor een strikte scheiding van monitorings- en bewakingsfuncties en de focus op de kern van een overspeed-bewakingssysteem. Dergelijke benaderingen zorgen voor langere proof-test intervallen dan bij complexe systemen. De proof-test-intervallen kunnen zelfs de gehele levensduur van het systeem evenaren, wat voornamelijk het geval is bij systemen die by design gecertificeerd zijn in plaats proven in use.

Lees meer over het verschil tussen certificering by design en proven in use »

Systeem architectuur

Veel overspeed-bewakingssystemen hebben een complexe rack-based architectuur. Dergelijke systemen zijn vaak niet financieel toegankelijk voor minder kritische machines. Een compacte transmitter-based architectuur zorgt voor meer financieel toegankelijke overspeed-bewakingssystemen die modulair en gemakkelijk schaalbaar zijn, en daarmee geschikt voor een grotere range aan roterende machines. Door technologische ontwikkelingen is het mogelijk om deze compacte architectuur toe te passen zonder af te doen aan het niveau van overspeed-bewaking. Deze architectuur past in de één-systeem benadering omdat transmitter-based systemen stand-alone kunnen worden gebruikt voor kleinere en minder kritische toepassingen, maar tegelijktijd kunnen worden opgeschaald om grote en kritische roterende machines te bewaken door middel van 2oo3 structuren. Hiermee kan één type overspeed-bewakingssysteem toepast worden op alle roterende machines die overspeed-bewaking nodig hebben.

SpeedSys

De SpeedSys is een SIL-gecertificeerd overspeed-bewakingssysteem voor roterende machines. Het biedt de kern van bescherming in een compacte architectuur. Zijn lage technische impact maakt gemakkelijke retrofitting mogelijk en breidt daarmee de range van machines die bewaakt kunnen worden uit. SpeedSys is beschikbaar in twee versies: één voor minder kritische SIL 2 applicaties en één voor kritische een veeleisende SIL 3 applicaties.