Instrumentatiekasten

Istec bouwt instrumentatiekasten voor zeer specifieke applicaties. Op basis van de wensen van de klant en de expertise van de specialisten van Istec wordt een plan opgesteld voor de bouw van een instrumentatiekast. Dit kan bijvoorbeeld een instrumentatiekast betreffen voor vibratiemetingen, temperatuurmetingen of overspeed-bewaking. Istec levert het gehele pakket; van engineering en bouwtekeningen tot het eindproduct (inclusief bekabeling), de factory acceptance test (FAT) en de site acceptance test (SAT).

Tevens is Istec gespecialiseerd in condition monitoring door middel van trillingsmetingen en machinebewaking (overspeed en trillingen). Hierdoor zijn wij naast de bouw van de instrumentatiekasten in staat om metingen voor de klant uit te voeren. Dit kan in veel  gevallen op afstand. Daarbij kunnen wij de juiste alarmwaarden instellen, indien dit nodig is.

Engineering

Wanneer een specialist van Istec on site komt om het ‘’probleem’’ van de klant te bespreken, wordt er goed gekeken naar de situatie. Op basis van het ‘’probleem’’, de specifieke wensen van de klant en de on-site situatie begint Istec met het tekenen en de engineering van de instrumentatiekast(en). Met jarenlange ervaring op dit gebied zijn wij méér dan in staat om zelfs de kleinste details en wensen te realiseren. Indien de klant het eens is met ons idee van de juiste oplossing beginnen onze specialisten met de daadwerkelijke bouw van de instrumentatiekasten.

Factory Acceptance Test (FAT)

De kasten worden bij Istec op locatie gebouwd en zullen, nadat de bouw is afgerond, uitgebreid getest worden. De zogeheten Factory Acceptance Test wordt ook bij Istec op locatie uitgevoerd. Bij deze test worden bepaalde situaties gesimuleerd en wordt er gekeken naar de reactie van de apparatuur in de instrumentatiekast. Wanneer het bijvoorbeeld een instrumentatiekast betreft die dient voor vibratiemetingen en overspeed-bewaking, wordt er gekeken of het systeem adequaat en snel reageert wanneer een turbine in overspeed dreigt te komen. Wanneer het zeker is dat alles adequaat werkt en naar wens van de klant is, worden de instrumentatiekasten vervoerd naar de bestemming.

Site Acceptance Test (SAT)

Optioneel kunnen de specialisten van Istec na het implementeren van de instrumentatiekast(en) de zogeheten Site Acceptance Test (SAT) uitvoeren. Dit is nagenoeg hetzelfde als de FAT, maar hier wordt gekeken om het systeem ook op de bestemde locatie daadwerkelijk naar behoren werkt.

Na de implementatie

Het is mogelijk om de specialisten van Istec periodiek on site of op afstand metingen te laten doen en data te laten interpreteren. Onze condition monitoring specialisten zijn immers ISO 18436-2 level 3 en 4 gespecialiseerd en beschikken dus over veel kennis en ervaring. Daarbij kunnen de machinebewaking-specialisten van Istec eventuele SIL loops testen zodat het SIL niveau kan worden behouden. Lees meer over SIL »


Kennis en cases

Op ons kennisblog plaatsen we informatieve artikelen en leerzame case-studies met betrekking tot procesinstrumentatie, condition monitoring, trillingsmetingen en machinebewaking.