Nieuw: Vibratietransmitter voor SIL2 applicaties

De ST5484E is een SIL2 gecertificeerde vibratietransmitter voor vibratiemetingen op lagerhuizen en is geschikt voor roterende machines en zuigercompressoren. Met de certificering is de transmitter toepasbaar voor SIL2 applicaties met rotatiesnelheden tussen de 120 en 6000 RPM zoals blowers, ventilatoren, pompen, elektromotoren en kleine turbines.

Vibratiebewaking voor SIL 2 applicaties

Voor het verkrijgen van een SIL2 certificering is de transmitter geëvalueerd op basis van de norm IEC61508 – Safety Instruments(SI). De ST5484E kan daarmee ingezet worden conform de IEC61511 – Safety Instrumented Systems (SIS) en is toepasbaar als veiligheidsinstrument om machines af te schakelen wanneer deze aan te hoge vibraties worden blootgesteld. De afschakelniveau’s worden in overleg met de machinefabrikanten bepaald of afgeleid uit de ISO10816; de vibratienorm voor roterende machines.

ST5484E specificaties

De transmitter bevat een piëzo-elektrische accelerometer, signaalintegrator, RMS peak-detector en een 4-20mA signaalomvormer in één behuizing. De transmitter wordt direct op de machinebehuizing of lagerhuis bevestigd en geeft een 4-20mA uitgangssignaal zonder dat er een aanvullende meetwaarde-omvormer nodig is. Hierdoor kan de transmitter direct worden gekoppeld aan een Emergency Shutdown Systeem (ESD) voor veiligheidstoepassingen (conform de IEC 61511) of aan een PLC, DCS  SCADA systeem voor monitoring- en alarmfuncties.

Configuratie

De transmitter is bij bestelling geheel naar wens te configureren met onder andere de volgende keuzes:

  • Tweedraads-uitvoering (4-20 mA) of vierdraads-uitvoering (4-20 mA + ruw signaal)
  • 4-20mA uitgangssignaal is full scale te bestellen (4mA = 0 vibratie, 20mA = full scale vibratie)
  • ATEX
  • Diverse low- en high pass filters voor het nauwkeurig bepalen van de frequentieband
  • IP66/IP67

Machine safety consultancy

De betrouwbaarheid van een bewakingsfunctie is cruciaal en begint bij het kiezen van de juiste hardware. Istec biedt consultancy en services met betrekking tot functional safety en SIL; van het implementeren en onderhouden van geschikte hardware tot het uitvoeren van procedures om te voldoen aan wettelijke verplichtingen.

Lees meer over onze machine safety consultancy »