Waarom periodieke proof-tests essentieel zijn voor overspeed-bewakingssystemen

Overspeed-bewakingssystemen hebben een kritische functie in de balans tussen de veiligheid en beschikbaarheid van roterende machines. Deze bewakingssystemen moeten periodiek getest worden om de systeemlogica en veiligheidsfuncties te verifiëren. Het testinterval is afhankelijk van uitgebreide risicoanalyses, de instructies van de fabrikant en de complexiteit van het systeem. Dit artikel bespreekt waarom het periodiek testen van overspeed-bewakingssystemen essentieel is.

Het proof-testen van de volledige overspeed-bewakingsloop is een vereiste van de EN 61511 (functional safety) standaard, die zich richt op veiligheid gerelateerde verantwoordelijkheden van de eindgebruiker. Het proof-test interval van elk afzonderlijk component in de loop staat vastgelegd in de veiligheidshandleidingen die door de fabrikanten van deze specifieke componenten worden verstrekt (bv. het overspeed detectie systeem). Het proof-testen van een bewakingssysteem moet eventuele defecten aan het licht brengen die anders ongedetecteerd zouden blijven.

Proof-testen vanuit een veiligheidsperspectief

De meest belangrijke functie van een overspeed-bewakingssysteem is om een machine te trippen wanneer het de nominale snelheid wordt overschreden of bij excessieve acceleratie. Om te verifiëren of deze tripfunctie werkt zijn proof-tests nodig. Door overschrijding van het vereiste testinterval kan de veiligheid van de machine niet langer gegarandeerd worden, wat mogelijk een gevaarlijke situatie oplevert voor het personeel, de directe omgeving en de machine / fabriek zelf. Veiligheid is de grootste verantwoordelijkheid van een fabrieksmanager en moet dus altijd gewaarborgd worden.

Proof-testen vanuit een beschikbaarheidsperspectief

Naast veiligheid hebben fabrieksmanagers de taak om de beschikbaarheid van roterende machines te maximaliseren. Een situatie waar het overspeed-bewakingssysteem de machine tript wanneer dit niet nodig is (false positive), is duur en dus zeer onwenselijk. Om de waardegeneratie van roterende machines te maximaliseren, moeten ze daarom getest worden om hun functie te verifiëren.

Belangrijk om op te merken is dat het onnodig trippen als gevolg van een falend overspeed-bewakingssysteem gemakkelijk op te merken is en alleen de beschikbaarheid van de machine beïnvloedt, terwijl de veiligheid onaangetast blijft. Dit is echter niet het geval als het systeem de machine niet uitschakelt wanneer dit wel zou moeten (false negative). Onontdekte storingen kunnen immers pas worden gezien als het te laat is en schade begint te vertonen. Het uitvoeren van proof-tests vanuit een veiligheidsperspectief is daarom veel kritischer dan vanuit een beschikbaarheidsperspectief.

Functional safety (SIL) eisen

Proof-tests worden gebruikt om het safety integrity level (SIL) gedurende de gehele veiligheidslifecycle te waarborgen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de veiligheidslifecycle en hebben een sleutelrol bij het afdekken van de veiligheidsverantwoordelijkheden van het bedrijf. SIL-gecertificeerde overspeed-bewakingssystemen vereisen periodieke proof-tests om de SIL-certificering te behouden. Het testinterval is afhankelijk van meerdere factoren, die zijn gebaseerd op een uitgebreide risicoanalyse en voorschriften van de systeemfabrikant.

Lees meer over onze machine safety consultancy »

Istec Response™; turnaround en commissioning service

Istec Response™ stelt onderhoudsteams in staat om de commissioning en het testen van deze complexe overspeed-bewakingssystemen over te dragen aan een team van functional safety experts. De service is merkonafhankelijk, wat betekent dat onze experts service bieden aan elk merk bewakingssysteem.

Lees meer over Istec Response ™ »

SpeedSys 200 overspeed detection system

De SpeedSys 200 is een SIL 2 gecertificeerd overspeed-bewakingssysteem voor roterende machines. Het gecertificeerde safety design van het systeem is voorzien van geavanceerde zelf-monitoring wat een proof-test interval van minimaal 10 jaar mogelijk maakt.

Lees meer over de SpeedSys 200 »
5 manieren waarop SpeedSys de overspeed-markt verandert »