Condition monitoring voor windturbines

De mechanische krachten waaraan windturbines worden blootgesteld, de voortdurende toename in omvang van deze turbines en de snel groeiende hoeveelheid windturbines maken het noodzakelijk voor assetmanagers om een conditiemonitoringprogramma te implementeren. In dit artikel bespreken we het belang van het toepassen van vibratiemonitoring en -analyse ten behoeve condition monitoring op windturbines, en hoe het bijdraagt aan hun optimale prestaties en betrouwbaarheid.

Mechanische krachten

Windturbines worden blootgesteld aan verschillende mechanische krachten, waaronder windbelasting, gewichtsbelasting, trillingen, torsiekrachten en ijsbelasting. Deze krachten hebben invloed op de prestaties en betrouwbaarheid van de turbine en moeten zorgvuldig worden beheerd. Periodieke vibratie-analyses geven asset managers, operators en exploitanten van windturbines inzicht in de conditie van hun windturbines en kunnen met deze inzichten tijdig anticiperen op de onderhoudsbehoeften van de turbines.

Alsmaar omvangrijkere turbines

Naast de mechanische krachten waaraan windturbines worden blootgesteld, is het belangrijk op te merken dat windturbines steeds groter worden. Deze grotere omvang brengt complexere en uitdagendere onderhoudsvereisten met zich mee. De toename in grootte vergroot niet alleen de belastingen op de turbinecomponenten, maar maakt ook het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden logistiek complexer en financieel impactvoller. Het is daarom van cruciaal belang dat windturbine-exploitanten gebruikmaken van geavanceerde technologieën en strategieën voor conditiemonitoring en predictief onderhoud om de prestaties en betrouwbaarheid van deze grotere windturbines te waarborgen en de operationele kosten onder controle te houden.

Toenemende aantallen

Naast de groei in de omvang van individuele windturbines is er ook een significante toename in het aantal geïnstalleerde windturbines wereldwijd. Deze groei in het aantal turbines vraagt een efficiënte inzet van onderhoudsteams en het benadrukt verder het belang van conditiemonitoring en predictief onderhoud. Met een groter aantal turbines is het essentieel om problemen vroegtijdig te detecteren, om ongeplande stilstand te minimaliseren en de efficiëntie van het windpark te optimaliseren.

Vibratieanalyse diensten voor windturbines

Istec biedt vibratieanalyse diensten voor windparken, waarmee inzicht wordt verkregen in de staat van windturbines. Met Europa’s grootste in-house team van hooggecertificeerde vibratiespecialisten, ondersteunen wij beheerders (exploitanten) en eigenaren van windparken in hun missie om hun windparken op optimale prestatieniveaus te bedienen.