Klantreferentie Thyssengas: Vervanging overspeed-detectiesysteem

Proof-testen van de overspeed-detectiesystemen (ODS) en vervanging van Jaquet FT3000 ODS door Istec SpeedSys 300 op een gascompressorstation in Duitsland.

Thyssengas is een van de toonaangevende gasbeheerders in Duitsland. Op hun installatie in Elten gebruiken ze twee gasturbines die twee gascompressoren aandrijven om de druk van het gasnetwerk te handhaven, één turbine voor lage druk en één turbine voor hoge druk.

Het Jaquet FT3000 overspeed-detectiesysteem (ODS) werd gebruikt voor overspeed-bewaking op de gasturbines. In samenwerking met de TÜV voert Istec jaarlijks de proof-tests uit van de FT3000-systemen om de integriteit te handhaven en te blijven voldoen aan de veiligheidsnormen.

Omdat het Jaquet FT3000-systeem niet langer geproduceerd wordt door de fabrikant zijn reserveonderdelen niet langer beschikbaar. Thyssengas besloot het systeem daarom te vervangen door de Istec SpeedSys 300 (SIL 3).

ODS proof-testing service

Een turbine daadwerkelijk in een overspeed situatie brengen is om veiligheidsredenen geen optie. In plaats daarvan worden overspeed situaties gesimuleerd om het systeem te testen. Istec gebruikt de IST-101 3-kanaals frequentiegenerator om de volledige loop te testen, inclusief sensoren, bekabeling en het overspeed systeem (terminalverbinding). De probe-adapter fungeert als een 3-kanaals poolwiel, om de sensor (gesimuleerde) tandwielen te laten detecteren. Wanneer de IST-101 geactiveerd wordt op de terminalverbindingen van het rek, simuleert de IST-101 de sensor zelf.

Het aantal tanden van het poolwiel en de rotatiesnelheid worden gesimuleerd met behulp van de IST-101. Aangezien het apparaat drie kanalen heeft, kunnen alle sensoren van de 2oo3-configuratie afzonderlijk worden getest, maar kunnen ook verschillende combinaties worden gesimuleerd. Dit is cruciaal voor een volledige proof-test. Om een ​​volledige proof-test uit te voeren, worden verschillende stappen genomen:

  1. De sensoren worden afzonderlijk getest (bijv. eerst sensor A, dan B, dan C).
  2. De sensoren worden in paren getest (bijv. eerst AB, dan AC, dan BC), om 2oo3 voting te simuleren.
  3. Een kabelbreuk wordt gesimuleerd door een sensorkabel los te koppelen en tegelijkertijd een overspeed-signaal naar een andere sensor te simuleren.

Vervangen van het Jaquet FT3000 ODS voor de Istec SpeedSys 300

Thyssengas wilde het huidige Jaquet FT3000 ODS vervangen door de SpeedSys 300, met behoud van de bestaande infrastructuur. Dit betekende dat de SpeedSys 300 units, die normaal gesproken op een DIN-rail gemonteerd wordt, in 19″ rekken moesten worden geïnstalleerd in een 2oo3 configuratie. De bestaande DSF 1210 Hall-effect snelheidssensoren werden ook in gebruik gehouden.

Figuur 1. Het oude FT3000 rek, dat bestond uit: 6x FTFU 3024 overspeed-bewakingsmodules, 6x FTV 3090 relaismodules, 1x FTM 3020 kaart om de relaiskaarten na een trip-initiatie te resetten en 1x FTK 3072 communicatiemodule.

Istec heeft de nieuwe SpeedSys 300 rekken vooraf in de werkplaats ontworpen zodat deze bij Thyssengas konden worden ingebouwd in de bestaande kast, op dezelfde plaats waar het FT3000 systeem was geïnstalleerd. De nieuwe installatie bevat een resetfunctie om de SpeedSys 300 units te resetten nadat een trip is geïnitieerd. Deze functie was voorheen opgenomen in één van de FT3000 modules.

Lees meer over de Istec SpeedSys 300 »

Lees meer over de Jaquet FT3000 rack replacement » 

Afbeelding 2. De nieuwe SpeedSys 300 rek-installatie, bestaande uit 6 SpeedSys 300 modules (3 per rek), in 2oo3 configuraties. Het bovenste rek is voor de hoge-druk turbine en het onderste rek voor de lage-druk turbine.

Geleverde prestaties

  • 1-op-1 vervanging zonder dat infrastructurele aanpassingen nodig waren
  • Uitgebreide full proof-tests van de overspeed-detectiesystemen, waarbij daadwerkelijke overspeed-situaties werden geëlimineerd door de IST-101
  • Snelle levering en volledige ondersteuning van speed hardware, en het installeren en testen hiervan
  • Snelle troubleshooting, levering, installatie en inbedrijfstelling
  • SIL3-gecertificeerd overspeed-detectiesysteem met een proof-test interval van 10+ jaar

Impact

Met de Istec SpeedSys 300 rack installaties heeft Thyssengas een betrouwbaar overspeed detectiesysteem (SIL3) met een lang proof-test interval. De vervanging van het FT3000 rack met het SpeedSys 300 racks was succesvol en heeft bijgedragen aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de gasturbines die de compressoren aandrijven.