Predictief onderhoud

Condition Monitoring ondersteunt predictief onderhoud aan machines en wordt ook wel voorspellend onderhoud genoemd. Het doel van deze onderhoudsmethode is het bepalen van de levensduur van de machine en het hierbij komende nodige toekomstig onderhoud. Dit houdt in dat kan worden ingepland wanneer een machine of machine-onderdelen aan vervanging toe is. Predictief onderhoud biedt meerdere voordelen in de industrie-sector.

Voordelen van Predictief Onderhoud

Predictief onderhoud gebeurt op basis van trendanalyses. Deze geven inzicht in de conditie van een machine en hoe deze zich in de toekomst zal ontwikkelen. Door een accurate voorspelling van de levensduur kan onderhoud worden ingepland. Dit vermindert de stilstand van de machines. Voor kritische onderdelen in het productieproces is dit van essentieel belang.

Ook wordt met voorspellend onderhoud de kans op ongepland onderhoud vermindert. Door het continu controleren van de machines is precies bekend wat de conditie van de machine is. De identificatie van toekomstige problemen is hierdoor gemakkelijker op te sporen en te verhelpen.

Predictief onderhoud door middel van trillingsmetingen kan op meerdere applicaties van toepassing zijn. Gearboxes of generatoren bijvoorbeeld, ondervinden veel voordeel van predictief onderhoud.  Deze komen minder snel stil te staan, kunnen blijven produceren en verliezen geen winst.

In vergelijking met Preventief Onderhoud

Voordelen van predictief onderhoud (voorspellend onderhoud) in vergelijking met preventief onderhoud zijn de kosten die worden gemaakt bij het onnodig vervangen van machines of machine-onderdelen. Bij preventief onderhoud worden machines in een vast cyclus vervangen. Terwijl machines vaak langer mee kunnen gaan en dus onnodig worden vervangen. Met predictief onderhoud wordt de levensduur van de machines optimaal benut.

Predictief of voorspellend onderhoud vergt specialistische kennis en ervaring. Bij Istec International bieden wij deze kennis en ervaring in onze Condition Monitoring.

 


Ook interessant:

Lagerschade (rollager en glijlager)

Trillingsmeting en conditiebewaking op lagers

Trillingsmetingen op lagers van roterende machines Trillingsmetingen worden uitgevoerd op machines met roterende onderdelen. Dit zijn bijvoorbeeld stoomturbines, gasturbines, centrifugaal compressoren, ventilatoren, pompen, mixers, rollers, tandwielkasten, fans, motoren et cetera.…