Vier belangrijke parameters voor zuigercompressoren

Deze artikelen zijn onderdeel van de whitepaper: “monitoring mechanical behaviour of reciprocating machinery”. Je kunt de whitepaper hier aanvragen »

Zuigercompressoren zijn één van de meest kritische assets in een fabriek en behoren tot de meest onderhouds-intensieve machines. Daarom hebben deze compressoren toegewijde monitoring systemen nodig voor verschillende belangrijke parameters, waarmee ongepland onderhoud en schade aan machine onderdelen voorkomen kan worden. De belangrijkste mechanische indicatoren worden besproken in de onderstaande artikelen.

Impact

Impact metingen worden gebruikt als betrouwbare methode om zuigercompressoren te monitoren. Wanneer de zuiger door de cilinder beweegt, worden er impacts veroorzaakt die die hoge amplitudepieken van zeer korte duur produceren. Doordat deze signalen nauwelijks te meten zijn door vibratiesensoren, worden hiervoor impactsensoren gebruikt.

Lees hier het volledige artikel over impact monitoring bij zuigercompressoren »

Temperatuur

Er zijn verschillende onderdelen in zuigercompressoren die beïnvloed worden door temperatuur, waaronder zuig- en perskleppen en lagers. De temperatuur van deze onderdelen dient dan ook gemonitord te worden om te zorgen dat er geen schade veroorzaakt wordt of de efficiëntie van de compressor afneemt. Er bestaan verschillende temperatuursensoren om zuigercompressoren te monitoren.

Lees hier het volledige artikel over temperatuur monitoring bij zuigercompressoren »

Vibratie

Trillingsmetingen op zuigercompressoren kunnen moeilijk zijn vanwege het natuurlijke gedrag van zuigermachines. Er zijn echter enkele belangrijke machineonderdelen die moeten worden gemonitord op veranderingen in trillingsgedrag.

Lees hier het volledige artikel over vibratiemonitoring bij zuigercompressoren » 

Rod displacement

Rider bands zijn belangrijke onderdelen die de zuiger ondersteunen terwijl deze door de cilinder beweegt en ervoor zorgen er geen metaal-op-metaal contact ontstaat tussen de zuiger en de cilinderwand. Deze rider bands slijten naar verloop van tijd, wat zich in uit in het dalen van de zuiger en de zuigerstang. Om te zorgen dat er geen schade ontstaat aan de zuiger en de cilinderwand moet de rider band slijtage gemonitord worden. Hiervoor wordt de verticale verplaatsing van de zuigerstang gemeten.

Lees hier het volledige artikel over rod drop monitoring »