Onderhoud en validatie van overspeed-bewakingssystemen bij turbine aangedreven warmte-krachtkoppelingen (WKK)

Veel managers zijn zich niet bewust van hun verantwoordelijkheid om het overspeed-bewakingssysteem van turbine aangedreven warmte-krachtkoppelingen (WKK) periodiek te testen en valideren. In de praktijk blijkt dit dan ook vaak niet (frequent) gedaan te worden. De betrouwbaarheid van het systeem is echter essentieel voor de veiligheid en beschikbaarheid van de machine. Tegelijkertijd neemt de vraag naar functional safety (SIL) toe en groeit daarmee de vraag naar toegewijde externe expertise. Istec heeft een team van overspeed-systeemspecialisten die lokaal gevestigd zijn voor snelle, toegankelijke en merkonafhankelijke service aan eindgebruikers.

Eindgebruiker verantwoordelijkheid

Hoewel overspeed-bewakingssytemen door de fabrikant (OEM) SIL-gecertificeerd worden geleverd, ligt de verantwoordelijkheid voor het behouden van de integriteit van het systeem bij de eindgebruiker. De fabrikant vermeldt het noodzakelijke proof-test interval in de documentatie van het systeem. Echter, vanwege merkgebondenheid, ontoegankelijkheid en het gebrek aan lokale aanwezigheid blijken fabrikanten van deze complexe overspeed-bewakingssystemen vaak niet de service te kunnen bieden die eindgebruikers nodig hebben.

“Wanneer heb jij voor het laatst je overspeed-bewakingssysteem getest?”

De full-service standaard; Istec ResponseTM

Istec ResponseTM  is een uniek service concept voor bewakings- en monitoringssystemen van roterende machines. Met Istec ResponseTM  kunnen maintenance teams het testen en de commissioning (inbedrijfstelling) van deze complexe systemen overdragen aan een team van gecertificeerde specialisten. Hierbij staan toegankelijkheid en flexibiliteit centraal.

Lees hier meer over Istec ResponseTM »   

Istec biedt full-service outsourcing voor het implementeren en onderhouden van geavanceerde, SIL gecertificeerde overspeed-bewakingssystemen, waarbij veiligheid wordt gemaximaliseerd en de beschikbaarheid van warmte-krachtinstallaties wordt verhoogd. Met een toegewijd team van gecertificeerde  specialisten die lokaal gevestigd zijn zorgt Istec voor snelle, toegankelijke en merkonafhankelijke service voor eindgebruikers.

Functional safety/SIL proof-tests

Om te voldoen aan de functional safety (SIL) richtlijnen moeten er proof-tests worden uitgevoerd. De functional safety engineers van Istec kunnen deze tests op locatie uitvoeren met specialistische simulatie-apparatuur, waarmee de integriteit gewaarborgd wordt.

Lees hier meer »

Commissioning & turnarounds

Istec biedt commissioning en turnaround services op de overspeed-bewakingssystemen en sensoren. Zo kunnen onze engineers het systeem valideren en waar nodig configuraties aanpassen.

Obsolescence support

Een groot aantal warmte-krachtinstallaties wordt bewaakt door verouderde overspeed-bewakingssystemen die door de fabrikant obsolete zijn verklaard. Hierdoor worden spare-parts schaars en kan de fabrikant niet langer de support bieden die nodig is om het systeem veilig en functioneel te blijven gebruiken. Enkele verouderde systemen zijn:

  • Jaquet FT3000
  • Bently Nevada 3500/53M
  • CCC Guardian (vorige generatie)
  • Woodward ProTech (vorige generatie)

Istec begeleidt transitieprojecten naar moderne systemen door 1-op-1 vervangingsoplossingen te bieden met een lage technische en financiële impact. Een voorbeeld van een 1-op-1 replacement voor de Jaquet FT3000 vind je hier » 

 

Lees hier meer over het SIL 2 systeem; SpeedSys 200 »
Lees hier meer over het SIL 3 systeem; SpeedSys 300 »


Ook interessant: