Onlangs publiceerde we een reeks artikelen over (remote) condition monitoring. We beschreven 4 redenen om een remote vibratie-monitoringssysteem te installeren (1) en zette de benodigde hardware voor een remote vibratie-monitoringssysteem op een rijtje (2). In dit artikel geven we een praktisch voorbeeld van vibratiebewaking en -monitoring bij een energiecentrale.
1: Vier redenen om een remote vibratie-monitoringssysteem te installeren »
2: Welke hardware is er nodig voor een remote vibratie-monitoringssysteem? »
Turnkey oplossingen
De opbouw van de systemen is volledig afhankelijk van de eisen van de klant en de specificaties/configuraties van de machines waar condition monitoring en bewaking gewenst is. Istec bouwt daarom complete turnkey oplossingen voor vibratiemetingen, temperatuurmetingen en overspeed-bewaking. Hierbij verzorgt Istec het gehele proces, van equipment, engineering en ontwerpen van het eindproduct, tot ATEX-compliance, functional safety (SIL), acceptance-tests en inbedrijfnames. Daarnaast upgrade Istec bestaande systemen of vervangt / levert complete instrumentatiekasten en retrofits.
Lees meer over onze turnkey oplossingen »
Doordat de bewaking en condition monitoring volledig klant- en applicatiespecifiek zijn, is er geen standaard oplossing. Het onderstaande voorbeeld is dan ook bedoeld om te illustreren hoe Istec een machine-bewakingssysteem kan complementeren met een condition monitoring systeem bij een energiecentrale, waarbij remote toegang mogelijk is.
Bewaking en condition monitoring bij een energiecentrale
In het voorbeeld wordt een bewakings- en monitoringssysteem van Vibro-Meter gebruikt, de VM600. Dit is één van de meest toegepaste bewakingssystemen voor het monitoren en bewaken van vibratie op kritische roterende machines in energiecentrales. Door de modulaire opbouw, bestaande uit standaard 19” kaarten, kan het systeem volledig naar de specificaties van de eindgebruiker worden opgebouwd. Ondanks dat de kaarten in hetzelfde rek zitten zijn de bewakingssignalen conform API 670 strikt gescheiden van de condition monitoring signalen.
Lees meer over de vibro-meter VM600 »
Figuur 1. Schematisch voorbeeld van de bewaking en condition monitoring bij een energiecentrale.
De bovenstaande afbeelding laat de complete systeemstructuur zien voor de bewaking en condition monitoring van kritische machines in een energiecentrale. Belangrijk hierbij is dat monitoring en bewaking strikt gescheiden zijn van elkaar (conform API 670). De rode lijn volgt het bewakingssignaal en de groene lijn het condition monitoring signaal (CMS).
Bewaking
Het bewaken van kritische machines is cruciaal in het voorkomen van potentieel gevaarlijke situaties en/of (ernstige) schade aan de machines. Een bewakingssysteem zorgt dat er op tijd een alarm getriggerd wordt of de machine wordt afgeschakeld wanneer een bepaalde grenswaarde wordt overschreden.
De gasturbine en stoomturbine worden beiden bewaakt en gemonitord door een VM600 vibratiebewakings- en monitoringssysteem. Het systeem ontvangt signalen van verschillende sensoren, zoals: proximity sensoren, accelerometers en dynamic pressure sensoren. Verder worden vier pompen bewaakt en gemonitord door een VM600. Dit systeem ontvangt signalen van accelerometers en proximity sensoren. De bewakingssignalen worden vanuit het bewakingssysteem naar het DCS gestuurd.
Monitoring
Door het uitvoeren van periodieke analyses kan de conditie van deze kritische machines worden gemonitord en kunnen eventuele afwijkingen in machinegedrag tijdig herkend worden. Op deze manier kunnen correctieve acties op geplande momenten worden uitgevoerd en wordt onverwachte schade voorkomen. Deze methodiek draagt bij aan een verhoogde efficiëntie van de onderhoudswerkzaamheden en aan de levensduur van de machines.
Lees meer over de meest voorkomende oorzaken van vibratie op roterende machines »
Lees meer over het belang van condition monitoring bij roterende machines »
De VM600 systemen die de stoom- en gasturbine monitoren en bewaken sturen het condition monitoring signaal (CMS) via een UTP (ethernet) naar een lokale server PC met een VibroSight licentie. Via een OPC (open communication protocol) kunnen de signalen van het DCS geïntegreerd worden in het VibroSight platform.
De vibratiedata wordt lokaal opgeslagen, maar de vibratiespecialisten van Istec kunnen, indien de klant dit wilt, via een beveiligde verbinding inloggen op het VibroSight platform en de data op afstand bekijken en analyseren. Istec stelt zich op deze wijze zeer responsief op richting de klant.