Klantreferentie Vattenfall: Vervanging overspeed detectiesysteem

Het vervangen van een Jaquet FT3000 ODS door een SpeedSys 200 ODS op een STEG warmte-krachtcentrale

Vattenfall exploiteert een STEG (stoom- en gasturbine) warmte-krachtcentrale (WKK-centrale) in Nederland. In deze WKK drijft een gasturbine een generator aan om energie en warmte te genereren voor de stadsverwarming van de stad Almere.

Om overspeed te detecteren op deze machine werd een Jaquet FT3000 overspeed detectiesysteem gebruikt. Dit systeem systeem ontving speed signalen van eddy current sensoren.

De productie van het FT3000 systeem is onlangs stopgezet door de fabrikant, waardoor reserveonderdelen niet meer beschikbaar zijn. Vattenfall zocht daarom naar een vervangende oplossing en besloot het FT3000 systeem te vervangen door het Istec SpeedSys 200 systeem.

Uitdaging

Vattenfall was op zoek naar een 1-op-1 vervanging die geen of minimale wijzigingen vereiste aan de bestaande infrastructuur. Hiervoor moest Istec de drie SpeedSys 200 units (2oo3) installeren in een 19″ rack, in plaats van een DIN-rail installatie.

Figuur 1. Het oude FT3000 overspeed-detectiesysteem dat werd vervangen door de SpeedSys 200.

 

Oplossing

Istec heeft de drie SpeedSys 200 units in een 19″ rack ingebouwd, en heeft displays geplaatst om de snelheidsmetingen te visualiseren.

Lees meer over de FT3000 rack replacement » 

Figuur 2. Het nieuwe SpeedSys 200 systeem, ingebouwd in een vergelijkbaar 19″ rack als het vorige FT3000-systeem. Let op, deze afbeelding is niet genomen tijdens actieve procescondities.

Istec heeft de installatie uitgevoerd, die ongeveer 2,5 dagen duurde met twee ingenieurs. Dit omvatte de installatie van het nieuwe racksysteem, IQS900-drivers, GSI 127-units voor signaalstabiliteit en de vervanging van de vorige SKF eddy current sensoren door nieuwe Meggitt TQ412 eddy current sesnoren op dezelfde montagepositie. Istec heeft ook uitgebreide overspeed tests uitgevoerd en de parameters aangepast totdat het systeem naar wens functioneerde.

Geleverde prestaties

  • Een 1-op-1 vervangingsoplossing met minimale benodigde wijzigingen aan de bestaande infrastructuur
  • Snelle levering en volledige ondersteuning van speed hardware en installatie hiervan
  • De nieuwe installatie omvat alle kernfuncties van de oude installatie
  • Snelle probleemoplossing, levering, installatie en inbedrijfstelling
  • SIL2-gecertificeerd overspeed-detectiesysteem met een proof-testinterval van 10+ jaar

Impact

Met het nieuw geïnstalleerde SpeedSys 200 systeem heeft Vattenfall een betrouwbaar overspeed-detectiesysteem met een proof-test interval van ten minste tien jaar. De sterke betrokkenheid van de engineers van Istec heeft geholpen om eventuele zorgen van de klant weg te nemen. De vervanging van het FT3000 systeem door het SpeedSys 200 systeem was succesvol en draagt bij aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de warmte-krachtcentrale van Vattenfall.