Centrifugaalpomp

Klik op het onderdeel van de fabriek om te zien wat wij kunnen betekenen.

Eén van de meest voorkomende machines in de industrie zijn pompen. Bijna in ieder proces vormt een pomp een belangrijke schakel tussen het verplaatsen van vloeistoffen zoals koelwater. Istec biedt een divers assortiment sensoren en meetapparatuur voor pomp-installaties. Tevens bieden wij een breed aanbod diensten in de vorm van condition monitoring (periodiek, op afstand of online), troubleshooting en turn-around services.

Vibratiemetingen

Om de conditie van pompinstallatie te bepalen is het belangrijk de installatie te monitoren door middel van vibratiemetingen. Dit is een vorm van condition monitoring (conditiebewaking) en deze service wordt door Istec in diverse vormen aangeboden. Door periodiek metingen uit voeren kan er naar aanleiding van trillingsanalyse door een specialist een trend worden gevormd. Hierdoor wordt voorspelbaar wanneer een machine onderhoud nodig heeft (predictief onderhoud).

Bekijk hier onze diensten voor vibratiemetingen »

Cavitatie-sensor

Bij pompen is cavitatie een ongewenst verschijnsel omdat het enerzijds schade (cavitatie-erosie) en trillingen kan veroorzaken, en anderzijds omdat het de stroming verstoord waardoor er sprake is van efficientie-verlies. Cavitatie ontstaat wanneer de druk in de vloeistof lager wordt dan de dampdruk en dit komt vaak door een hoge stroomsnelheid. Doordat de druk lager is dan de dampdruk ontstaan er luchtbellen met als gevolg dat er cavitatie-erosie aan de waaier (ook wel impeller of schoepenwiel genoemd) ontstaat. De specialisten van Istec zijn in staat cavitatie te herkennen door middel van trillingsanalyse.

Pompbewaking met verschildruk-sensor

De verschildruk-transmitter DE39 van Fischer is speciaal geschikt centrifugaalpompen. Door het meten van verschildruk kan de flowsnelheid worden bepaald en dus kan er worden berekend wat het debiet is.

Turn-around services

Tijdens een turn-around is het een ideaal moment om vibratiesystemen en overspeedsystemen te controleren en te verifiëren. De diensten worden door Istec onafhankelijk uitgevoerd, waardoor Istec voor turnaround werkzaamheden een one-stop-shop oplossing biedt. Bekijk hier onze turn-around services »


Case-study: Vibratie-bewakingssysteem voorkomt machineschade aan centrifugaalpompen

In een warmtestation in Rotterdam staan zeven verticale centrifugaalpompen waarbij een resonantiefrequentie aanwezig is van 58 Hz. Het verhoogde trillingsniveau als gevolg hiervan, leidt tot schade aan de zuig- en persleidingen. In de case-study leest u hoe het bewakingssysteem het bereiken van de resonantiefrequentie voorkomt.

Case-study lezen »

Heeft u een vraag over dit product? Vraag het onze specialist en krijg een passend advies voor uw situatie.


Kok van Luik
  • Manager customer support