Reciproke-compressor

Klik op het onderdeel van de fabriek om te zien wat wij kunnen betekenen.

Reciproke compressoren hebben de eigenschap dat het componenten bevat die zowel in roterende als lineaire richting bewegen. Deze machines worden ook wel zuigercompressoren genoemd. In ieder proces waar deze machine wordt ingezet is het één van de kritische machines van het proces. Zo gebruiken olieraffinaderijen deze compressoren voor processen waar de essentiële gassen onder hoge druk moeten worden gebracht. En de aardgasindustrie gebruikt zuigercompressoren om gassen via pijpleidingen te verplaatsen. Ook in chemische installaties en koelinstallaties kunnen reciproke-compressoren worden gebruikt. Vanwege het belang van deze machine is het belangrijk om deze niet alleen op trillingen te monitoren.

Rod drop monitoring

De horizontale zuigers zijn omringd met een rider band. Deze ring zorgt er voor dat de zuiger niet over de cilinderwand schraapt waardoor vele kostbare reparaties aan de zuigerstang en zuiger worden voorkomen. De rider band zal echter ook slijten en om te weten wanneer deze aan vervanging toe is, is het noodzakelijk de rod drop (daling van de drijfstang) te monitoren. Om dit te meten dient er een proximity sensor geplaatst te worden zodat de slijtage in kaart kan worden gebracht en er een trend kan worden vastgesteld. De slijtage zal er voor zorgen dat de afstand tussen de sensor steeds groter wordt totdat dit een vooraf ingestelde grenswaarde bereikt. Door middel van de rod drop monitoring kan onderhoud aan de cilinders worden ingepland en worden onverwachte kosten en down-time vermeden.

Bekijk RecipSys 200 »

Impact monitoring

Het meten van impact is een bewezen methode voor het detecteren van mechanische gebreken bij grote reciproke-compressoren. Het meten hiervan gaat via een impact transmitter.

Impact transmitter

Via een impact-transmitter zoals de IT6810 wordt de impact gemeten waarbij het 4-20 mA signaal het aantal impacts vertegenwoordigt dat binnen een vastgestelde tijd boven de grenswaarde uitkomt. Deze tijd noemt men de reset tijd.

Temperatuurmeting bij kleppen

Het meten van de temperatuur bij kleppen is een bewezen methode om gebreken aan een klep te ontdekken. Uit onderzoek is gebleken dat een gebroken klep één van de meest voorkomende problemen van reciproke-compressoren en met een temperatuurmeting bij de klep is dit snel op te merken.

Frame vibratie (trillingsmeting)

Trillingsmetingen op het frame van een reciproke-compressor zijn nuttig voor het krijgen van inzicht in de trillingen en krachten die op de machine worden uitgeoefend in verhouding tot de omloopsnelheid van de machine. In combinatie met een impactmeting of een accelerometer kunnen storingen die verband houden met laagfrequente en hoogfrequente trillingen nauwkeurig worden opgemerkt.


 

Waarom Metrix kiezen voor het monitoren van reciproke compressoren?

In deze brochure van Metrix wordt de vergelijking gemaakt tussen de sensoren van Metrix, Bently Nevada en Prognost.

Bekijk vergelijking (pagina 3) »

 

 


 

Application note: oplossingen voor veelvoorkomende problemen

Deze application note laat de oplossingen van Metrix zien voor mogelijke kwesties of problemen die voorkomen bij reciproke compressoren (zuigercompressoren).

Bekijk application note »

Heeft u een vraag over onze producten en services bij een reciproke-compressor (zuigercompressor)? Vraag het onze specialist!


Kok van Luik
  • Manager customer support